Drie keer goud, drie keer een straf verhaal: Titmus, Van Vleuten en Roglic   

Drie keer goud, drie keer een straf verhaal: Titmus, Van Vleuten en Roglic  

De hoogtepunten van dag 5: een koningin uit Tasmanië en twee zoete revanches

De vijfde dag op de Olympische Spelen kon opnieuw bekoren. In het zwemmen stond met de 20-jarige Ariarne Titmus een nieuwe koningin op, Van Vleuten en Roglic hebben in de olympische tijdrit hun revanche beet en in het rugby schreef de kleine eilandengroep Fiji opnieuw een sprookje. Hieronder herbeleeft u de vijf beste momenten van de dag.

Michael Van Damme

1. Titmus nieuwe koninging van de middellange afstand

Ariarne Titmus pakte op de 200 meter vrije slag haar tweede goud. Daar zou een mens al eens van gaan lachen. 

Ariarne Titmus pakte op de 200 meter vrije slag haar tweede goud. Daar zou een mens al eens van gaan lachen. ©  ISOPIX

Na de 400 meter vrije slag heeft de 20-jarige Ariarne Titmus ook de 200 meter vrije slag gewonnen op de Olympische Spelen in Tokio. De Australische uit de regio Tasmanië deed dat in 1’53”50, een olympisch record. De Amerikaanse titelverdedigster Katie Ledecky (24) werd in 1’55”21 pas vijfde. Het was de eerste keer dat Ledecky -die wordt gezien als de beste zwemster aller tijden- geen medaille pakte in een olympische finale. Titmus heeft in Tokio haar kroontje op de middellange afstand vrije slag overgenomen. Later nemen ze het nog tegen elkaar op in de 4x200 meter vrije slag en de 800 meter vrije slag.

2. Van Vleuten heeft haar lesje geleerd

Dit keer wachtte Van Vleuten geduldig af vooraleer te juichen. 

Dit keer wachtte Van Vleuten geduldig af vooraleer te juichen. ©  REUTERS

Annemiek van Vleuten wachtte dit keer met juichen, tot ze honderd procent zeker was van goud in de tijdrit voor vrouwen. “Grace Brown is nog onderweg”, zei ze aan de finish, toen er eigenlijk niet veel meer fout kon gaan. Zekerheid voor alles.

Eerder kwam Van Vleuten in de wegrit juichend over de streep in de veronderstelling dat ze gewonnen had, tot ze erachter kwam dat de Oostenrijkse Anna Kiesenhofer aan de aandacht van het peloton was ontsnapt en reeds was gefinisht. Voor de 38-jarige Van Vleuten was het haar eerste olympische titel. Ze was na afloop in tranen.

Nederland kende een topdag in Tokio met acht medailles, één meer dan het vorige dagrecord uit 1928.

3. De revanche van geweldenaar Roglic

Er stond geen maat op Primoz Roglic in de olympische tijdrit. Wat een contrast met zijn desastreuze Tour.  

Er stond geen maat op Primoz Roglic in de olympische tijdrit. Wat een contrast met zijn desastreuze Tour.  ©  REUTERS

Ook Primoz Roglic heeft zijn revanche beet. De Sloveense renner spoelde zijn mislukte Tour de France door, waarin hij moest opgeven door de gevolgen van een val. In de olympische wegrit speelde hij geen rol van betekenis, maar in een uiterst sterk bezette individuele tijdrit blies hij de concurrentie weg.

Roglic legde de 44,2 kilometer op en rond de Fuji International Speedway af in een knaltijd van 55’04”19, ruim een minuut sneller dan zijn Nederlandse ploegmaat bij Jumbo-Visma Tom Dumoulin.

Wout van Aert was (zesde) 1’40”53 trager, Remco Evenepoel (negende) 2’17”08.

4. Fijiërs beloond voor 20 weken (!) zonder hun familie

De rugbyspelers van Fiji konden wel wat huidcontact gebruiken. Ze zullen hun families twintig weken gemist hebben na de verplichte quarantaine bij hun terugkeer. 

De rugbyspelers van Fiji konden wel wat huidcontact gebruiken. Ze zullen hun families twintig weken gemist hebben na de verplichte quarantaine bij hun terugkeer. ©  REUTERS

Fiji heeft zijn olympische rugbytitel verlengd na aan zinderende finale tegen Nieuw-Zeeland (12-27). De spelers van de kleine eilandengroep met minder dan een miljoen inwoners brachten onmenselijke offers. Door de covid-pandemie rijgt de ploeg de quarantaines aan elkaar. “We gingen in april in quarantaine en verbleven met de ploeg twaalf weken in een hostel”, getuigt bondscoach Gareth Baber. “We kregen een uitzondering om te blijven trainen en bouwden een fitness in de garage van het hostel. De spelers zullen bij hun terugkeer uit Tokio hun verplichte quarantaine uitzitten en dan zal het twintig weken geleden zijn dat ze hun families zagen.” De olympische medaille geldt voor de Fijiërs als een medaille voor moed en zelfopoffering.

5. Derde keer goede keer voor Fanny Lecluse

Fanny Lecluyse zal na deze Spelen eindelijk kunnen vertellen hoe het voelt om een olympische halve finale te zwemmen.  

Fanny Lecluyse zal na deze Spelen eindelijk kunnen vertellen hoe het voelt om een olympische halve finale te zwemmen.  ©  BELGA

Zwemster Fanny Lecluyse is aan haar derde Spelen toe en voor het eerst is ze erin geslaagd om de reeksen te overleven. Lecluyse plaatste zich voor de halve finales van de 200 meter schoolslag, haar favoriete nummer. Onze 29-jarige landgenote liet in de tweede reeks een snelle 2’23”42 noteren, slechts twaalf honderdsten boven haar Belgisch record dat ze vorige maand op de tabellen zette. In de totaalstand kwam ze op de elfde stek terecht, goed voor een plaats bij de beste zestien.

Eerder deze Spelen werd Lecluse uitgeschakeld in de reeksen van de 100 meter schoolslag. Maar nu heeft ze de kaap van de reeksen eindelijk gerond.

MEER OVER Olympische Spelen Tokio