© Joris Herregods

Driekoningenstraat krijgt met Somista nieuwe koffie- en wijnbar

Berchem -

Als ze ergens voor gaat, dan doet ze dat voluit. Toen de mogelijkheid zich aanbood om een eigen horecazaak te beginnen, is Deborah D’Amico (26) dan ook gewoon gesprongen. Het resultaat: Somista. Een wijn- en koffiebar in de Driekoningenstraat.

Elien Van Wynsberghe

Ze was een jaar of drie aan de slag bij interieurarchitecte Anouk Taeymans, vertelt Deborah. “Toen zij dit pand aankocht, zag ik meteen een mooie kans. Ik heb haar voorgesteld om van haar te huren zodat ik mijn eigen zaak kon beginnen. Ze was meteen enthousiast.”

Ervaring in de horeca heeft D’Amico niet. “Behalve dan de studentenjobs die ik deed in Leuven”, lacht ze. “Maar ik had hier veel zin in en heb dit avontuur met twee handen aangenomen. Ik moet wel zeggen: ik heb altijd super graag gekookt voor vrienden en ontvang thuis graag mensen. Dat heeft altijd al in me gezeten.”

In januari begon ze met verbouwen. Ondertussen, een half jaar later, is het resultaat daar: Somista. “Een samentrekking van sommelier en barista. Ik ben geen van beiden van opleiding, maar breng deze twee elementen wel gepassioneerd samen.”

Koffie en wijnen dus. “Voor de koffies werk ik enerzijds met een standaard blend. Op filter zorg ik elke paar weken voor een andere koffie om toch met verschillende smaken te kunnen werken.” Op de wijnkaart staan zo’n vijftien verschillende wijnen op glas en nog eens hetzelfde aantal op fles. “En als iemand naar een bepaald soort wijn vraagt, zal ik daar zeker naar op zoek gaan.”

Staan nog op het menu: koude tapa’s, charcuterie, kaasplankjes, dips, cakes en een croissantje of yoghurt voor wie ’s morgens al van de partij is.


 

 © Joris Herregods

Zuiderse patio

Somista is gelegen in het hart van Oud-Berchem, in de Driekoningenstraat. “Ik woon zelf niet zo ver van hier en miste in deze buurt een leuke plek om te co-worken”, vertelt ze. “Dit leek me de ideale locatie voor een koffie- en wijnbar. We zijn nu een goede week open en ik merk dat de buurtbewoners superblij zijn. Tijdens onze openingsdag zat ons terras vooraan en de patio achteraan helemaal vol. Kei gezellig, iedereen had het naar zijn zin.”

Voor het interieur kon Deborah trouwens rekenen op de hulp van interieurarchitecte Anouk Taeymans. “Binnen is de stijl eerder neutraal warm. Dat staat dan in contrast met onze patio die we mediterraan roze hebben geschilderd om het zuiderse gevoel naar Berchem te krijgen, of toch als het weer meewil.”

Wie zuiders gevoel zegt, zegt aperitieven. “Doorheen de week is Somista vanaf 9u ’s ochtends open. Op vrijdag en zaterdag is dat van 14-22u. Dan kunnen mensen hier dus zeker terecht voor apero. En op termijn is het de bedoeling om ook wijnproeverijen en eventjes te organiseren.”


 

 © Joris Herregods

Somista: Driekoningenstraat 27

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio