© RTV

Concentraties PFOS en PFOA in omliggende tuinen aan oude brandweerkazerne niet boven norm

Mechelen -

Na de eerste berichten van PFOS-vervuiling in de omgeving van de voormalige brandweerkazerne werden in een aantal omliggende tuinen bijkomende stalen genomen. De resultaten daarvan zijn geruststellend. In het grondwater werden op een tweetal plaatsen wel te hoge waarden opgetekend.

Ward Bosmans

De PFOS vervuiling in de omgeving van de brandweerkazerne kwam aan het licht toen er bodemonderzoek werd gedaan naar aanleiding van een mogelijk bouwproject in die buurt. Tot begin deze eeuw werd PFOS gebruikt in onder andere blusschuim. Aangezien er op de terreinen van de brandweer regelmatig oefeningen plaatsvonden met dergelijk schuim, was er een vermoeden dat er in de buurt te hoge concentraties zouden terug te vinden zijn in de bodem. Daarom voerde OVAM bijkomend bodemonderzoek uit in een aantal tuinen in de buurt van de voormalige brandweerkazerne. Die resultaten zijn nu gekend en de toetsingswaarden van de bodemsaneringsnorm werden niet overschreden. Dat betekent dat de verontreiniging zich enkel aan de brandweerkazerne zelf situeert.

Er werd echter wel een overschrijding van de toetsingswaarden vastgesteld bij metingen van het grondwater. Het gaat om een meting aan de Battelsesteenweg, aan de achterzijde van de voormalige kazerne, en aan de Koningin Astridlaan. Metingen in de Mgr. Van Nuffelstraat en de Dageraadstraat toonden aan dat er daar geen verontreiniging is.

Een studiebureau zal nu de verspreiding afbakenen. Zolang blijven de voorzorgsmaatregelen van het Agentschap Zorg en Gezondheid van toepassing.

Grondwater (µg/l) (norm 0,12 µg/l) PFOS PFOA

Battelsesteenweg Peilbuis 6,7 1,3

Koningin Astridlaan Peilbuis 0,028 1,0

Mgr Van Nuffelstraat Pompput 0,061 0,017

Dageraadstraat, straatzijde Grondwaterput 0,005 0,010

Informatie over PFAS is ook terug te vinden op mechelen.be/pfas en www.vlaanderen.be/pfas-vervuiling

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio