©  Getty Images

Oegandese olympische gewichtheffer aangeklaagd wegens bedrog

De Oegandese gewichtheffer Julius Ssekitoleko, die in Japan tijdens zijn voorbereiding op de Olympische Spelen van de radar verdween, moet zich in eigen land verantwoorden bij de rechter. Zijn advocaat vertelde woensdag dat de 20-jarige atleet, die zich niet had weten te kwalificeren voor Tokio maar op de reservelijst stond, “samenspannen tot bedrog” ten laste is gelegd. Na de aanklacht te hebben aangehoord, kwam hij onder voorwaarden vrij.

Maarten VanhoofBron: BELGA

Ssekitoleko verdween in de week voor de Spelen uit het trainingskamp met achterlating van een briefje met daarop “Ik wil leven in Japan want in Oeganda is dat moeilijk” geschreven. Enkele dagen later werd hij opgespoord in Yokkaichi, een stad in de buurt van Nagoya, en vervolgens op het vliegtuig naar huis gezet.

Na terugkeer in Kampala werd de jonge gewichtheffer, die uitkomt in de categorie tot 67 kilogram, gearresteerd door de politie. Hij zat vijf dagen vast. Volgens zijn advocaat had dat niet gemogen gezien het vergrijp. Vertegenwoordigers van Oegandese sportfederaties, waaronder de gewichthefbond, vroegen ook om vrijlating en clementie omdat Ssekitoleko uit een arme familie komt en geen kwaad in de zin had maar slechts een olympische droom.

MEER OVER Olympische Spelen Tokio