Archiefbeeld van dj Sven Van Hees 

Archiefbeeld van dj Sven Van Hees © Christophe Ketels / COMPAGNIE GA

Dagfestival brengt ode aan het clubleven: “Toch één keer dansen deze zomer”

Antwerpen -

Dansen. Dat moet toch minstens één keer lukken voor de zomer gedaan is, vindt Ben Mouling. En dus organiseert hij in september een nieuwe editie van reizend feestconcept Oldskool Belgium. In de hangar van Park Spoor Noord verzamelt Mouling een handvol kleppers uit de hoogdagen van de Antwerpse clubcultuur. Denk onder meer aan Sven Van Hees, CJ Bolland en Baby Bee.

Elien Van Wynsberghe

De roaring twenties komen er opnieuw aan. Alle remmen los. We hadden zo veel van deze zomer verwacht”, zegt Mouling. “Maar nu zien we enkel nog afgelastingen. Echt een domper. We moeten toch op zijn minst één keer kunnen dansen voor de zomer gedaan is?! Nadien zullen de meeste activiteiten weer binnen doorgaan. En van een heropstart van het clubleven wordt nog niet gesproken…”

De open hangar in Park Spoor Noord is dus dé ideale locatie om een groots dansfeest te organiseren vooraleer de temperaturen weer beginnen zakken, beseft Mouling. “Daar mogen in principe 2.500 mensen binnen. Tegen dat het zover is, op 25 september, ga ik ervan uit dat er standaard met een soort vaccinatiepaspoort zal worden gewerkt.”

Met andere woorden: dansen moet kunnen. Zonder afstand, zonder maskers, zonder bubbels. En dat op muziek van dj’s die de Antwerpse clubcultuur in de jaren 90 en 2000 naar een hoger niveau hebben getild: Sven Van Hees, CJ Bolland, Jan Van Biesen, Baby Bee, Steve Cop, DJ Prinz, Guy-Ohm en Koenie. “De grondleggers van het losbandige nachtleven zoals dat voordien nog niet bestond”, vertelt Mouling. “De meesten onder hen hebben al lang niet meer achter een draaitafel gestaan. Maar ze hebben extreem veel zin om mee te doen.”

Oldskool Antwerp gaat door in de hangar in Park Spoor Noord

Oldskool Antwerp gaat door in de hangar in Park Spoor Noord © Patrick De Roo

Grote afwezige in het rijtje is de in 2020 onverwachts overleden Nick ‘Smos’ Vekeman. “Zijn laatste set draaide Smos op een van onze feesten”, vertelt Mouling. “Ik denk er al een tijd over na om een hommage aan hem te brengen. Maar dat ligt vaak moeilijk. Dat zijn vaste partner Baby Bee heeft toegezegd, is heel fijn. Ik probeer er steeds voor te zorgen dat de artiesten die ik programmeer een gemeenschappelijke geschiedenis delen zodat ze content zijn om samen op het podium te kunnen staan.”

Oldskool Antwerp zal ’s middags starten en doorgaan tot middernacht. “Bedoeling is om niet enkel de dj’s van toen maar ook het uitgaanspubliek van toen samen te krijgen. En voor de jongere generatie maken we die dag een soort archiefstuk voor de toekomst. We laten hen zien dat deze generatie dj’s het Antwerpse clubleven heeft grootgemaakt.”

Dj Smos in Café d’Anvers

Dj Smos in Café d’Anvers © Kioni Papadopoulos

Ben Mouling, organisator van het dagfestival

Ben Mouling, organisator van het dagfestival © hsb

Oldskool Antwerp gaat door op 25 september in Park Spoor Noord. Tickets: www.oldskoolbelgium.be

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio