Toen de man het gerechtshof in Mechelen betrad, werd hij aan een controle onderworpen. In zijn rugzak vond de politie een groot koksmes. 

Toen de man het gerechtshof in Mechelen betrad, werd hij aan een controle onderworpen. In zijn rugzak vond de politie een groot koksmes. © Joris Herregods

Man (27) met groot mes opgepakt in Mechels gerechtshof

Mechelen, Hingene -

De politie heeft woensdagmiddag in het gerechtshof een man opgepakt die een groot mes bij zich had. Wat de intenties van de man precies waren, is nog niet helemaal duidelijk, maar de voorbije weken had hij wel al verschillende bedreigingen geuit naar rechters en het parket. De kerel, een 27-jarige man uit Hingene (Bornem), wordt donderdag voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Antwerpen.

Stijn Van de Sande

De man werd in 2019 door de Mechelse rechtbank veroordeeld tot een voorwaardelijke straf voor de belaging van een vrouw. Een belaging die heel ver ging. Zo viel hij niet alleen de vrouw lastig, maar ook haar familie en vrienden, gaf hij haar een diamanten ring en een omslag met 10.000 euro. Hij liet ook het portret van de vrouw op zijn schouderblad tatoeëren.

Omdat hij de voorbije weken de opgelegde voorwaarden van die rechtszaak had geschonden, moest hij woensdag opnieuw voor de rechtbank verschijnen. Het parket bevestigde dat de 27-jarige Bornemnaar de voorbije weken verschillende mails met bedreigende inhoud had gestuurd naar mensen van het gerecht. Zowel naar rechters als naar het parket en andere medewerkers van justitie.

Verhoogd toezicht

Door de dreigende toon in de mails, hielden de mensen van de dienst Directe Beveiliging (DAB) van de federale politie woensdag verhoogd toezicht aan de ingang van het gerechtsgebouw. Toen de Bornemnaar het gebouw betrad, werd hij aan een controle onderworpen. In zijn rugzak vond de politie een groot koksmes.

“Het wapen werd in beslag genomen en de man in kwestie van zijn vrijheid beroofd. Hij werd ondervraagd en moet in de loop van donderdag voor de onderzoeksrechter in Antwerpen verschijnen”, zegt Lieselotte Claessens van het parket. “De man wordt onder meer beticht van elektronische belaging en overlast, bedreigingen en verboden wapendracht.”

Antwerpse onderzoeksrechter

Er wordt nu onderzocht wat de intenties van de man precies waren en of hij echt plannen had om een of meerdere magistraten of andere mensen met het mes aan te vallen. De betrokkene zou nog geprobeerd hebben om aan de controle van de politie te ontsnappen door te zeggen dat hij zijn parkeerticket nog in de auto moest gaan leggen. Uiteindelijk verliep de arrestatie heel rustig. De Bornemnaar zou ook dinsdag al in het gerechtsgebouw geweest zijn om zijn dossier in te kijken. Toen werden er geen incidenten gemeld.

Omdat de mails met dreigende inhoud aan medewerkers van justitie in Mechelen waren gericht, werd beslist om een Antwerpse onderzoeksrechter op de zaak te zetten, zodat de neutraliteit bewaard blijft.

MEER OVER Rechtbank Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio