In het verleden werd het 3X3-basketbal al eens georganiseerd op de Groenplaats. Hier op foto in 2013. 

In het verleden werd het 3X3-basketbal al eens georganiseerd op de Groenplaats. Hier op foto in 2013. ©  belga / was

 

 ©  BELGA

1 / 2
thumbnail: In het verleden werd het 3X3-basketbal al eens georganiseerd op de Groenplaats. Hier op foto in 2013. 
thumbnail:  

‘Antwerpse’ 3X3 Lions volgend jaar te bewonderen op WK onder de kathedraaltoren in eigen stad

Antwerpen -

Ze haalden net geen medaille, maar de prestaties van de volledig Antwerpse Belgian Lions in het 3X3 op de Olympische Spelen van Tokio, waren de perfecte reclame voor het WK, volgende zomer op de Groenplaats.

Patrick Vincent

Op maandag 20 juni 2022 start in Antwerpen het WK 3X3, de spectaculaire pleintjesvariant van het basketbal waar de meesten van ons pas op deze Olympische Spelen kennis mee maakten. Zes dagen lang zullen twintig landen bij de vrouwen en twintig bij de mannen kampen om de wereldtitel in het hart van de stad. De officiële wedstrijden zullen zich afspelen op de Groenplaats, maar ook op de Grote Markt zal er actie te zien zijn op het oefenterrein. Aan beide kanten van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal kunnen we dus gaan kijken naar wat misschien wel de spectaculairste discipline is op deze Olympische Spelen.

LEES OOK. Sprookje eindigt zonder medaille voor Belgian 3x3 Lions: Servië is te sterk en pakt het brons

Hoeveel fans de Belgian Lions in hun thuisstad mogen komen aanmoedigen is nog niet bekend. De stad moet rekening houden met de horecaterrassen, de ingangen van de premetro, de kiosk en uiteraard het standbeeld van Peter Paul Rubens om het terrein en de tribunes errond te kunnen uittekenen.

Het laatste WK dateert van 2019 en vond plaats in Amsterdam. Toen kwamen ongeveer 100.000 supporters opdagen tijdens de zes dagen van het toernooi. Ze zagen toen de Verenigde Staten wereldkampioen worden bij de mannen en China bij de vrouwen.

LEES OOK. Van bureaustoel naar wereldpodium in basketbal: “Ongelooflijk, een collega op de Spelen!”

Jongerencultuur

Het stadsbestuur ziet het WK ‘three-ex-three’ niet alleen als een buitenkans om een topsportevenement naar Antwerpen te halen, maar ook om de rest van de wereld meteen te laten kennismaken met de jongerencultuur van onze stad. Daarom zullen er ook allerlei nevenevenementen aan het wereldkampioenschap gekoppeld worden. Denk deejays, denk street art, alles krijgt een ‘urban’ sausje.

Het tijdstip is bovendien ideaal. “Het wordt voor de jongeren een ideale uitlaatklep na de examens en voor alle anderen een perfect begin de van de vakantie”, klinkt het op het kabinet van schepen van Sport Peter Wouters.

LEES OOK. Waarom onze 3x3 helden Antwerps spreken (en meer over de nieuwste olympische hype)

MEER OVER