Vincent van der Aalst 

Vincent van der Aalst © Nattida-Jayne Kanyachalao

Homocafé Santos is vertrokken, welkom Café Paloma: “Het blijft een bruin café”

Antwerpen -

Het pand waar tot voor kort homocafé Santos huisde, heeft een nieuwe bewoner: Vincent van der Aalst (39). De Antwerpenaar opende er deze maand Paloma en woont zelf boven zijn café. Hij schenkt er zowel de klassieke Belgische bieren als natuurwijnen.

Elien Van Wynsberghe

De regenboogvlag die vroeger boven Santos wapperde heeft hij weggehaald. “Anders zou ik alle vlaggen van de wereld moeten ophangen”, lacht Vincent. “Iedereen is welkom. Veel ex-klanten van café Santos komen hier trouwens nog steeds over de vloer.”

Binnen ziet het er allemaal wat moderner uit. “Er hingen veel memorabilia tegen de muur. Die heb ik weggehaald. Maar het blijft een bruin café. De klassieke toog en vloer heb ik behouden. Tegen de muur komt wel nog een neon duif. Want Paloma, dat is Spaans voor ‘duif’. Een vriendin opperde die naam. Nadien heb ik er nog honderd andere namen tegenover gezet. Maar Paloma bleef overeind. De naam heeft een link met oldschool cafénamen als de Postduif, maar klinkt toch iets hedendaagser.”

Van der Aalst is een nieuwkomer in de horecawereld. “Ik heb zestien jaar lang in de bedrijfswereld gewerkt waarvan de laatste negen jaar in HR. Vlak voor corona uitbrak, ben ik beginnen reizen. Onder meer naar India en Sri Lanka. Door de lockdown ben ik teruggekeerd en heb ik een sabbatjaar genomen. Ik zat al een hele tijd met het idee om van werk te veranderen. Ik had het een beetje gehad met het klassieke idee van carrière maken en geld verdienen. Een eigen zaak openen, daar speelde ik al even mee.”

“Maar in volle coronacrisis was dat natuurlijk niet het beste moment. Ik heb dus van mijn sabbatjaar gebruik gemaakt om te genieten, om de geest vrij te maken en toen de cijfers dit voorjaar de betere kant uitgingen, ben ik actief naar panden beginnen zoeken. Toen ik zag dat deze plek vlakbij het MAS over te nemen stond, heb ik de knoop doorgehakt. Van mijn vrienden heb ik ontzettend veel hulp gekregen bij de opstart.”

 

 © Nattida-Jayne Kanyachalao

Natuurwijnen

Op de menukaart van Paloma staan de klassieke Belgische bieren, wijnen, koffies,... “Daarnaast schenk ik ook natuurwijnen.” Dat zijn wijnen die worden gemaakt met zo weinig mogelijk ingrepen van de wijnmaker. Natuurwijnen zitten de laatste jaren trouwens flink in de lift. “Ze zijn inderdaad booming”, zegt Vincent. “Ik ben me er vijf jaar geleden in beginnen verdiepen. Het is een grillig product. Dat is het leuke eraan. Ik zal het aanbod regelmatig wisselen. Ik wil mensen er vooral graag kennis mee laten maken. Om die reden vind ik het belangrijk deze wijnen betaalbaar aan te bieden. Doorgaans liggen de prijzen voor natuurwijnen wat hoger.”

Op termijn hoopt van der Aalst ook geregeld evenementjes in zijn zaak te kunnen laten doorgaan. “Een expo, poëzieavond of een feestje. Want ik heb wel wat vrienden die dj zijn. Dansen en zingen: dat moet hier zeker kunnen.”

Paloma: Van Schoonbekeplein 19. Info en openingsuren: volg paloma_antwerp op Instagram.

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio

MEER OVER Ondernemen