© RTV

Woonzorgcentrum viert twee 100-jarigen: “Elke dag honing en één glas rode wijn”

Mechelen -

Er werd woensdagmiddag een feestje gebouwd in woonzorgcentrum Milsenhof, in de Mechelse binnenstad. Twee bewoonsters, Maria en Paula, werden er in de bloemen gezet omdat ze de kaap van de honderd jaar bereikt hebben. De Mechelse burgemeester Alexander Vandersmissen kreeg van een van de eeuwelingen nog een tip mee. “Zorg goed voor je inwoners in deze mooie stad”, klonk het uit de mond van Maria.

Leo De Nijn

Het Milsenhof ligt in de schaduw van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in hartje Mechelse binnenstad. Overal hangen ballonnetjes en staan feestelijk gedekte tafels. Wat een contrast met vorig jaar rond deze tijd. Toen raakten 33 bewoners en 8 personeelsleden besmet met het coronavirus. Vandaag is iedereen volledig gevaccineerd. “Tijd om te feesten, want dat hebben we hier allemaal dik verdiend. Vandaag is Maria Vandenbussche 100 jaar. Eind augustus is Paula Tonnoeyr aan de beurt, maar we maken er samen een feestje van”, zegt Hedwige Rombauts van het Milsenhof.

De twee eeuwelingen van het Milsenhof.

De twee eeuwelingen van het Milsenhof. © Leo De Nijn

Ook de Mechelse burgemeester was van de partij. Voor alle bewoners was het een verrassing dat twee bewoners werden overstelpt met bloemen en felicitaties. “Met plezier kom ik vandaag Maria en Paula in de bloemen zetten. Het heeft lang genoeg geduurd dat we dit nog eens konden doen”, zei burgemeester Vandersmissen.

Rasechte Maneblusser

Paula Tonnoeyr is een rasechte Maneblusser. Samen met haar zus Wiske had ze er een onbezorgde jeugd. “Begin Wereldoorlog II was ik samen met mijn zus en ouders op de vlucht, omdat het Belgische leger enkele kanonnen kwam opstellen op de splitsing van de Maurits Sabbestraat en de Oude Liersebaan. Mijn vader is dan terug komen kijken of ons huis nog rechtstond. Daarna zijn we gans de oorlog thuis gebleven”, vertelt de Mechelse eeuwelinge.

Haar man, Jozef Van der Linden overleed in 1996. Het echtpaar kreeg een zoon en twee kleinkinderen. Omdat haar zicht zo slecht werd, is ze 12 jaar geleden in het Milsenhof gaan wonen. Daar raakte ze vorige zomer besmet door Covid-19 en verbleef ze enkele weken in quarantaine. Dat was een zeer moeilijke tijd.

Sandwichbar

Maria Vandenbussche werd woensdag honderd jaar, maar is nog een levenslustige eeuwelinge. Ze werd geboren in Bredene, in ‘Breininge Dune’ zegt ze in haar West-Vlaams. Ze komt uit een gezin van zeven kinderen. “Mijn broer André werd blind ingevolge een misgelopen tankschietoefening van de Canadezen tijdens de bevrijding in de zomer van 1944. Ik begeleidde hem geregeld naar oogspecialisten in Brussel en bleef er bij familie logeren in Sint-Gillis. Tijdens die periode heb ik mijn man Lucien, een Brusselaar leren kennen. We trouwden en we hebben in Brussel-stad vele jaren sandwichbar ‘Rollmops’ uitgebaat”, vertelt Maria. Ze zette twee kinderen op de wereld. Die zorgden ondertussen voor vijf klein- en negen achterkleinkinderen.

Burgemeester Vandersmissen kwam de twee Mechelse eeuwelingen in de bloemen zetten.

Burgemeester Vandersmissen kwam de twee Mechelse eeuwelingen in de bloemen zetten. © Leo De Nijn

Om dicht bij haar zoon Luk te wonen, kwam ze eind 2020 naar het Milsenhof. “Ik heb deze mooie stad dan pas goed leren kennen. Meneer de burgemeester, zorg goed voor je bewoners”, gaf ze de burgervader mee. Maria kijkt graag naar amusementsprogramma’s op ZDF voor de schlagermuziek. “Maar ze leest nog elke week Knack en Bruzz, een informatieblad over Brussel”, zegt haar zoon.

Hoe ze honderd is kunnen worden ? “Elke dag een lepel honing en één glas rode wijn, als mijn maag het toelaat of een glaasje Picon. Ja, ik wil nog graag een paar jaar ouder worden”, besluit ze met de glimlach.

Maria is nog een kranige 100-jarige.

Maria is nog een kranige 100-jarige. © Leo De Nijn

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio