Burgemeester Paul Van Miert reageert op mogelijk homofoob geweld in  het stadscentrum: “Doe alstublieft aangifte bij de politie, anders kunnen we niets doen.”  

Burgemeester Paul Van Miert reageert op mogelijk homofoob geweld in het stadscentrum: “Doe alstublieft aangifte bij de politie, anders kunnen we niets doen.”  ©  Bert De Deken

Mogelijk homofoob geweld in stationsbuurt: burgemeester start onderzoek na melding op Facebook

Turnhout -

“Een 14-jarig kind wordt belaagd, bedreigd, vernederd en fysiek aangevallen aan het station in Turnhout. Voorbijgangers negeren zijn hulpgeroep.” Het is een opvallende noodkreet van een radeloze vader op Facebook. Burgemeester Paul Van Miert is verrast. “Dit is verschrikkelijk. Helaas heeft niemand de politie op de hoogte gebracht.”

Guy Van Nieuwenhuysen

De tiener zou het slachtoffer zijn geworden van homofoob geweld. “Ik ben een gefrustreerde ouder van een 14-jarige zoon met genderdysforie, die reeds één jaar verbaal en fysiek wordt vernederd en aangevallen in het stadscentrum van Turnhout en zich constant onveilig voelt.” Genderdysforie is een diep gevoel van onbehagen over het geslacht waarmee iemand geboren is. De tiener zou zijn belaagd door een groepje jongeren van vreemde origine, maar de vader benadrukt dat hij geen allochtonen viseert, wel dat er sprake is van jongerenbendes die in het centrum de plak zwaaien.

Er zouden zelfs beelden circuleren van de jongen die op zijn knieën vergiffenis vraagt voor zijn mens-zijn. Burgemeester Paul Van Miert (N-VA) zit erg verveeld met het incident. “Ik heb het bericht ook op Facebook gelezen, maar ik heb geen weet van filmpjes. Meer zelfs, er is nooit aangifte gedaan van het incident bij de politie. Ik begrijp de woede van de ouders en van alle mensen die reageren op het bericht. We dulden dit allerminst. Maar alstublieft, geef zo’n feiten door aan de politie. We kunnen niets doen zo lang er geen aangifte is gebeurd.”

Turnhout trad in het verleden al op tegen homofoob geweld. “Vorig jaar was er een man op een bromfiets in de Herentalsstraat die in een filmpje op YouTube de vraag kreeg wat hij zou doen als hij koning was. Alle homo’s en lesbiennes dood, antwoordde hij. Die man heeft het geweten. We hebben zijn identiteit achterhaald en aangifte gedaan bij Unia. We treden wel degelijk op, maar onze politie kan niet in het wilde weg gaan zoeken naar mogelijke vormen van overlast, straatgeweld of homofobie.”

“De ouders van die daders hebben ook een verpletterende verantwoordelijkheid”, vervolgt de burgemeester. “Ook hen willen we aanspreken op het gedrag van hun kinderen. We proberen zo veel mogelijk preventief te werken. We ervaren dat het helpt. Wat niet helpt, zijn de vele zure reacties op de sociale media. We blijven vechten, dag na dag, om onze stad positief op de kaart te zetten. Maar soms word ook ik moedeloos. Op het vlak van preventie hebben nu al zowat alles gedaan wat mogelijk is. Als ook dit niet helpt, rest ons enkel de harde actie.”

In een reactie laten de betrokkenen weten dat een afspraak bij de politie om klacht in te dienen, was gemaakt. “We hebben het afgelopen jaar al vaker klachten ingediend vanwege geweld en doodsbedreigingen. We vertrouwen erop dat het gerecht zijn werk zal doen.”

MEER OVER

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio