© Bert De Deken

Supporters zijn vooral trots op prestaties Wout van Aert: “Hij kan niet alles winnen”

Lille -

Ontgoocheld maar vooral trots. Dat is het gevoel dat overheerst bij de Lilse supporters van wielrenner Wout van Aert na het behalen van de zesde plaats in de tijdrit van de Olympische Spelen. “Wout kan nu eenmaal niet alles winnen. En die zilveren medaille op de wegrit heeft hij toch maar mooi op zak”, zeggen enkele trouwe supporters in ’t Vliegershof, het clublokaal van wielertoeristenclub Het Vliegend Wiel.

Bart Van den Langenbergh

De leden van wielertoeristenclub Het Vliegend Wiel openden woensdagochtend de deuren van hun clublokaal en café ‘t Vliegershof in de Kerkstraat in Lille. Een tiental supporters was op post om de tijdrit van Wout van Aert op enkele tv-schermen te volgen. Symbolischer kan het haast niet. Wout was zelf als jonge gast nog lid van de wielertoeristenclub en zijn ouders rijden nog altijd mee. Een foto van een jonge Wout tussen de wielertoeristen prijkt aan de muur van ’t Vliegershof.

 

 ©  Bert De Deken

Mooi parcours

De supporters koesterden de hoop dat na het behalen van een zilveren medaille op de wegrit voorbije zaterdag Wout ook met een eremetaal bij het tijdrijden naar huis zou komen. “Komaan Wout!”, weerklonk het meermaals doorheen de kroeg. Maar de concurrentie was te sterk en uiteindelijk kwam Wout van Aert als zesde over de streep. Ondanks dat resultaat trakteerden de supporters hun favoriete renner op een welverdiend applaus. De fans waren uiteraard wat ontgoocheld, maar ze zijn vooral trots op het mooie parcours dat Wout de voorbije maanden heeft afgelegd. “Wout kan natuurlijk niet alles winnen. Je zag aan zijn gezicht onderweg dat het wat moeilijker ging tijdens de tijdrit”, legt Marc Laenen van Het Vliegend Wiel uit. Marc tapte in het clublokaal al pintjes voor de vroege vogels. “De concurrentie in deze tijdrit was natuurlijk heel groot. Ik ben al tevreden dat Wout een zilveren medaille heeft gewonnen in de wegrit na een puike prestatie”, aldus Marc Laenen. “Binnen onze club zijn we echt bezig met het volgen van de prestaties van Wout van Aert. Zijn ouders fietsen nog wekelijks mee, als ze tijd hebben tenminste. Voorbije zaterdag hebben we ons lokaal al om 6u ’s ochtends geopend en vandaag (woensdag, red.) om 8u. We hebben spannende momenten beleefd.”

De fans van Wout van Aert hadden zich uitgedost in de Belgische driekleur. 

De fans van Wout van Aert hadden zich uitgedost in de Belgische driekleur. © Bert De Deken

Helemaal opgepept

De meeste supporters hadden zich voor de gelegenheid uitgedost in de Belgische driekleur. Ook Marc Mesens zat op de eerste rij. “Voorbije zaterdag ben ik zelf niet komen kijken omdat ik te zenuwachtig was”, geeft Marc Mesens toe. “Ze hebben ons in Lille allemaal opgepept voor deze tijdrit. Maar ik denk dat Wout wat leeggereden was na de zware wegrit van zaterdag. Hij is daar niet goed van hersteld. Maar zijn trainingsmaat Roglic behaalde uiteindelijk de gouden medaille. Dat had ik nu ook meteen niet verwacht.”

Na enkele weken rust kunnen de trouwe fans zich al oppeppen voor het wereldkampioenschap wielrennen in Leuven eind september en Parijs-Roubaix in oktober. Ze hopen dat Wout daar nog eens uithaalt om zo zijn koersjaar nog meer glans te geven.

 

 ©  Bert De Deken

MEER OVER Olympische Spelen Tokio