Een impressie van de nieuwe fiets- en voetgangersbrug. 

Een impressie van de nieuwe fiets- en voetgangersbrug. © POLO Architects

Werken aan nieuwe bruggen over Afleidingsdijle gaan volgende week van start

Mechelen -

Volgende week maandag, 2 augustus, wordt er gestart met de werken aan twee nieuwe bruggen over de Afleidingsdijle. De bruggen, één voor fietsers en voetgangers en één voor gemotoriseerd verkeer, ontsluiten de toekomstige woonwijk van het stadsontwikkelingsproject Keerdok. De werken moeten in 2022 klaar zijn.

Stijn Van de Sande

Het gebied aan het Keerdok en de Eandissite moet een duurzame en hoogwaardige nieuwe woonwijk worden. Ook het Hotel Van der Valk maakt er deel van uit. Verder komen er naast woningen ook een park en een parkeergebouw. De werken aan die parkeertoren op de Eandistip lopen volop. Om de nieuwe wijk te ontsluiten komen er twee bruggen over de Afleidingsdijle. De werken aan de fiets- en voetgangersbrug en een brug voor gemotoriseerd verkeer gaan op maandag 2 augustus van start.

Concreet wordt er vanaf volgende week een werfzone ingericht ten noorden en ten westen van ‘Den Ouwen Dok’. De parkeerplaatsen in deze zone zullen vanaf dan niet langer bereikbaar zijn. Het jaagpad zal dan weer niet toegankelijk zijn voor fietsers, omdat beide bruggen er zullen landen. Tussen het kruispunt van de Antwerpsesteenweg en het einde van de werfzone komt er een beveiligde omleiding voor fietsers en voetgangers via de N16 en de terreinen van Fluvius.

Klaar in 2022

De stalen fiets- en voetgangersbrug zal op het land aan de zuidzijde van de Dijle aan elkaar gelast worden. Eind dit jaar wordt de brug met twee immense kranen op haar plaats gehesen, zodat ze in 2022 kan opengesteld worden. “De omleiding op het jaagpad blijft daarna nog even behouden, want na de realisatie van de bruggen worden het jaagpad en het Rik De Seadeleerplein aangelegd”, zegt schepen van Openbare Werken Patrick Princen (Vld-Groen-m+).

“De realisatie van de bruggen is onontbeerlijk voor de nieuwe wijk”, zegt schepen van Stadsontwikkeling Greet Geypen (Vld-Groen-m+). “De fiets- en voetgangersbrug zorgt niet alleen voor een goede verbinding tussen het stadscentrum en het toekomstige parkeergebouw, dat eveneens in 2022 opent. Maar ook met de aangrenzende nieuwe woonwijk en de bestaande woonwijken in Mechelen-Noord. Zo wordt een missing link in het zacht verkeersnetwerk weggewerkt.”

De realisatie van de bruggen gebeurt in samenwerking met de Vlaamse Waterweg, dat de werken leidt. Mechelen ontvangt van de Vlaamse overheid een projectsubsidie voor de aanleg van de fiets- en wandelbrug.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio