©  REUTERS

Kajakker Gabriël De Coster mist poortje in eerste run op de Spelen en haalt ondanks sterke tweede run halve finales niet

Gabriël De Coster, een 20-jarige kajakker uit Tervuren, maakte deze ochtend zijn Olympisch debuut. Hij werd pas in mei geselecteerd voor deze Spelen omdat Cook Islands het deelnameticket terug gaf. De jonge Belg, die op het EKu23 slalom in zijn K1 brons veroverde, wist zich evenwel niet te kwalificeren voor de halve finales.

William Defraigne

Om door te stoten tot de halve finale kreeg de kajakker van KCC Mechelen de kans om in twee runs een chrono te realiseren, die hem binnen de top twintig stuwt. De Coster, die pas dit jaar een project richting Parijs 2024 opstartte, moest als eerste het kolkend water op. Hij startte vrij goed, maar raakte poortje 14 aan, wat hem twee strafpunten kostte. Bij poort 17 ging het helemaal fout, want hij miste die en kreeg daarvoor 50 strafpunten aangesmeerd. Onze landgenoot, de enige amateur sporter onder de deelnemers, sloot door de vele strafpunten zijn eerste run als laatste op 24 kajakkers af.

De Coster, pas 123ste op de wereldranking, bleef in zijn tweede run wel foutloos en zette een chrono van 98.67 seconden op de tabellen. Daarmee werd hij 17de in de tweede reeks. Maar in de eindstand strandde De Coster op de 22ste stek bij zijn olympisch debuut. De eerste 20 (van de 24 deelnemers) plaatsten zich voor de halve finale, die vrijdag voorzien is.

Gabriel De Coster: “Vierde ontgoocheling in vier grote toernooien”

Slalomkajakker Gabriel De Coster stak woensdag na zijn uitschakeling in de reeksen van de Olympische Spelen in Tokio zijn ontgoocheling niet weg. “Helaas slaag ik er zoals op alle grote toernooien dit seizoen niet in om mijn stempel te drukken. Ik had de juiste stress, die goede runs mogelijk maakt. Maar het volstond niet. Ik was goed vertrokken in de eerste run, met een van de betere tijden. Nadien maakte ik een fout in het midden van het parcours.” Vervolgens ging de jonge Belg opnieuw in de fout aan poort 17, wat hem 50 strafseconden opleverde. “Blijkbaar gaat mijn hoofd niet volledig onder de poort, maar daar ben ik het niet helemaal mee eens. Maar het maakt deel uit van het spel. Zelfs zonder de straftijd zou ik het niet gehaald hebben, het is dus niet erg.”

 

 ©  BELGA

“De tweede run was gelijkaardig. Ik start supergoed in het hoge gedeelte, maar ik kom te dicht aan bij poort 10. Ik moest de poort snel opnieuw nemen (dus een tweede keer). Op dit niveau blijft dit niet zonder gevolgen, ook al verlies ik pakweg maar drie seconden”, aldus De Coster.“Ik ben nu drie jaar actief bij de volwassenen. Ik ben dit soort ingewikkelde parcours normaal gewend, helaas ging het deze keer niet. Waarom? Misschien nam ik wat te veel risico’s, kleine technische fouten, de factor geluk ... ook al hebben mijn fouten van vandaag daar niets mee te maken. Dit is 100 procent mijn eigen fout”, zegt de Belg.

“Ik weet dat ik de capaciteit heb om snel te gaan, maar helaas slaag ik er net als op de andere grote tornooien dit seizoen niet in om mijn stempel te drukken. Dit is mijn vierde belangrijke race, en mijn vierde ontgoocheling van het seizoen”, klinkt het. “Ik was hier de jongste en de laagst geklasseerde. Maar er zijn ook goede zaken. Binnen drie jaar in Parijs zal ik beter zijn dan nu. En indien alles goed verloopt, zal ik er ook zijn in Los Angeles (2028). Ik ben ontgoocheld en dat zal enkele dagen duren, nadien blijf ik hard werken om aan de top te zijn.”

 

 ©  BELGA

MEER OVER Olympische Spelen Tokio