©  BELGA

 

 ©  BELGA

1 / 2
thumbnail:  
thumbnail:  

Brys – Van Zandweghe finishen derde in halve finale en roeien de olympische finale

Niels Van Zandweghe en Tim Brys hebben zich woensdag op de Spelen in Tokio voor de finale van de lichte dubbeltwee geplaatst. Het Belgische duo werd in zijn halve finale derde in 6:13.07. De Ieren Fintan McCarthy en Paul O’Donovan wonnen in een wereldrecord, 6:05.33, voor de Italianen Stefano Oppo en Pietro Ruta (6:07.70).

William Defraigne

De halve finalerace is voor elke toproeier met enige ambitie zowat de meest belangrijke afspraak van het toernooi. Dit was niet anders voor Tim Brys en Niels Van Zandweghe, die hun succesvolle vijf voorbije seizoenen eindelijk konden bekronen met een olympisch finaleticket.

Brys en Zandweghe pakten die kans met beide handen beet. Na 500m kwamen ze pas als vijfde door, maar halfweg hadden onze landgenoten al orde op zaken gesteld en nestelden zich op die fel begeerde derde plaats in het zog van de regerende Ierse wereldkampioenen Mc Carthy – O’Donovan en de Italiaanse vice-wereldkampioenen Otto-Ruta. In het laatste kwart kwamen de Oekraïners Khmara Kovalov nog stevig opzetten, maar de Belgen sloegen die aanval keurig af en mogen zich nu opmaken voor de strijd om de medailles.

De Ieren Mc Carthy - O’Donovan wonnen de race in een nieuwe wereldtijd en verbeterden het Olympisch record met meer dan vijf seconden. Meteen ontpopten ze zich toch wel tot de grote favoriet voor het goud.

“Dit is een gemiste generale repetitie”

Ondanks de kwalificatie voor de A-finale, was het Vlaamse duo Van Zandweghe en Brys na afloop zichtbaar niet tevreden. “Dit is een gemiste generale repetitie, maar desondanks kwalificeren we ons voor de finale. Dit was niet onze beste race, maar we moeten hem nog analyseren”, zei Niels Van Zandweghe achteraf. De Belgen plaatsten zich met de traagste tijd van de zes finalisten.

Coach Frans Claes begreep eveneens niet wat er halfweg de race gebeurde. De Belgen gaven toen veel terrein prijs, “wat hen normaal niet overkomt”. “Dit was een bizare race. Morgen/donderdag gaan we voor een podiumplaats. het zal niet evident zijn. De afwezigheid van Noorwegen in de race voor de medailles is jammer voor die atleten, die we vrij goed kennen.”

Al valt anderzijds wel een podiumconcurrent weg. “Nu kunnen we voor een medaille strijden, daarvoor moesten we in de A-finale geraken”, voegt Van Zandweghe toe. “De omstandigheden waren vandaag niet ideaal. Het was moeilijk om het goede ritme te vinden, maar dat was voor iedereen zo.”

 

Tim Brys hoopt dat er donderdag minder wind zal zijn, dat de omstandigheden beter meevallen en dat ze beter in het ritme geraken. Het doel is een medaille behalen nu ze naar de laatste zes doorgestoten zijn, voegt Van Zandweghe toe: “In theorie hebben we één kans op de twee omdat er drie medailles zijn.”

Maar de voorsprong die de Ieren en Italianen in de halve finale bijeen roeiden, tempert wel het optimisme. Bovendien boekte Duitsland in de andere halve finale een heel snelle chrono. “Het verschil was te groot”, geeft Brys toe. “Morgen moeten we ons vooral concentreren op onze race. Onze ambitie is nog steeds een medaille behalen en er alles voor te doen.”

De finale staat donderdag om 9.50 uur lokale tijd of 2.50 uur Belgische tijd op de planning. In de andere halve finale plaatsen Duitsland, Uruguay (de enige boot die via de herkansingen doorstootte) en Tsjechië zich voor de A-finale.

De resultaten.

Halve finales.

Mannen lichtgewicht.

Dubbeltwee: 12 teams, 2 halve finaleraces, eerste drie plaatsen zich voor de A-finale, andere teams roeien de B-finale (7de tot 12de plaats).

Eerste halve finalerace:

1. Rommelmann – Osborne (Dui) 6:07.33

2. Cetraro Berriolo – Kluver Ferreira (Uru) 6:11.48

3. Simanek – Vrasil (Tsj) 6:11.88

4. Kowalski – Mikolajczewski (Pol) 6:12.79

5. Keane – Lattimer (Can) 6:18.29

6. Brun – Strandli (Noo) 12:16.25

Tweede halve finalerace:

1. Mc Carthy – O’Donovan (Ier) 6:05.33 (nieuwe wereldbesttijd en nieuw olympisch record)

2. Oppo – Ruta (Ita) 6:07.70

3. VAN ZANDWEGHE – BRYS (BEL) 6:13.07

4. Khmara – Kovalov (Oek) 6:14.57

5. Horta Pombo – Balastegiu (Spa) 6:15.49

6. Lat Jat – Singh (Ind) 6:24.41

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA