Wout van Aert moet in Tokio meer hoogtemeters trotseren dan hem lief is, maar hij verkeert in bloedvorm.  

Wout van Aert moet in Tokio meer hoogtemeters trotseren dan hem lief is, maar hij verkeert in bloedvorm.  ©  BELGA

OVERZICHT. Deze Belgen komen vannacht en woensdag in actie, derde medaille wenkt

Na het brons van Matthias Casse mag Team Belgium op dag vijf van de Spelen hopen op een derde medaille. Remco Evenepoel en vooral Wout van Aert zijn in de tijdrit de gedoodverfde kanshebbers, maar ook voor de basketballers 3x3 zit er eremetaal in. Hun parcours in Tokio is nu al een sprookje en kan alleen maar mooier worden. Hieronder een compleet overzicht van het Belgische geweld op woensdag.

Michael Van Damme

2u40: Badminton, enkelspel vrouwen groep M, Lianne Tan

Lianne Tan, nummer 38 op de wereldranking in het badminton, is aan haar derde Olympische Spelen toe en kan voor het eerst de groepsfase overleven als ze haar tweede en laatste groepsmatch wint tegen Gregoria Mariska Tunjung. De Indonesische is het nummer 23 in de wereld en reekshoofd in poule M.

4u30: Roeien, lichte dubbel-twee halve finales, Tim Bys en Niels Van Zandweghe

De Belgian Sharks plaatsten zich zaterdag al voor de halve finales, maar door de vrees voor de tyfoon Nepartak werd die met een dag uitgesteld. Tim Bys en Niels Van Zandweghe werden in een zware halve finale ingedeeld samen met de Ierse wereldkampioenen en de Italiaanse vice-wereldkampioenen, maar de eerste drie plaatsen zich voor de A-finale. Dat is haalbaar.

4u30: Wielrennen, individuele tijdrit bij de vrouwen, Julie Van De Velde

Julie Van De Velde cijferde zich in de wegrit weg voor Lotte Kopecky, maar mag in de tijdrit haar eigen kans gaan. De voormalige atlete die uitkomt voor Jumbo-Visma toonde zich in juni met een tweede plek op het BK op de weg én in het tijdrijden, telkens achter Kopecky.

6u47 en 9u: Kajak, slalom K1, Run 1 en Run 2, Gabriel De Coster

Gabriel De Coster werd 30ste op het EK in Italië en greep zo in principe naast een olympisch ticket, maar doordat een ander land afzag van een ticket, werd hij opgevist. De 20-jarige De Coster wil in de eerste plaats ervaring opdoen voor over drie jaar. In de reeksen krijgt De Coster twee runs, waarvan de beste tijd telt. 20 van de 24 kajakkers stoten door naar de halve finales, die vrijdag plaatsvinden.

7u50, 8u40 en 9u35: Zeilen, skiff 49er FX, race 4,5 en 6, Anouk Geurts en Isaura Maenhout

Anouk Geurts en Isaura Maenhout stonden na hun eerste dag met drie races knap vijfde. Op dag twee staan er opnieuw drie regatta’s op het programma om 7u50, 8u40 en 9u35.

7u59: Wielrennen, individuele tijdrit mannen, Remco Evenepoel en Wout van Aert

Een nummer met twee Belgische medaillekandidaten, al is de concurrentie te duchten. Vooral Wout van Aert zette zijn favorietenstatus kracht bij met een ijzersterke prestatie in de wegrit, beloond met zilver. Evenepoel stelde enigszins teleur in de wegrit, maar gelooft in zijn kansen op een parcours dat hem moet liggen: 846 hoogtemeters op 44,2 kilometer. Evenepoel start om 7u59, Van Aert om 9u08.

10u31: Handboogschieten, 1/32ste eliminatie, Jarno De Smedt

Jarno De Smedt kwam vrijdag, nog voor de openingsceremonie, als eerste Belg in actie in de kwalificaties. Na een 43ste plaats schiet hij tegen de Japanner Kawata (22ste) om een plek in de 1/16de finales, een wedstrijd die werd uitgesteld omwille van de tropische storm Nepartak. Om 11u10 wordt die 1/16de finale geschoten.

11u40: Basketbal 3x3, halve finales, België-Letland, Belgian Lions

De Belgian Lions legden in het 3x3 een overhoopt droomparcours af en nemen het in de halve finales op tegen Letland. Een medaille is mogelijk, want in de groepsfase wonnen de Lions met 21-20 van Letland. In de andere halve finale nemen Servië en Rusland het tegen elkaar op. Om 14u15 vindt de wedstrijd om het brons plaats, om 15u25 wordt de finale gespeeld.

12u41: Zwemmen, 200m schoolslag vrouwen, reeks 2, Fanny Lecluse

Fanny Lecluyse staat met de reeksen van de 200 meter schoolslag voor haar belangrijkste afspraak. De West-Vlaamse deed eerder in de 100 meter weinig vertrouwen op maar hoopt niettemin voor het eerst in drie olympische deelnames de halve finales te bereiken.

Vastgoed

Jobs in de regio