De leidings- en werkploeg van de Scouts van Schilde Bergen, na gedane arbeid in Pepinster met in hun midden een dankbare Waalse komiek Bruno Taloche.  Rafaël Keuppens staat tweede van links.  

De leidings- en werkploeg van de Scouts van Schilde Bergen, na gedane arbeid in Pepinster met in hun midden een dankbare Waalse komiek Bruno Taloche. Rafaël Keuppens staat tweede van links.  © RR

Leidingsploeg jongverkenners in Pepinster: “Onze scouting spirit kwam bovendrijven”

Schilde/Pepinster/Bütgenbach -

Helemaal in de geest van wat de stichters van de jeugdbeweging destijds voor ogen hadden, sluit een ploeg leiders, leidsters en oud-leiders van de Scouts van Schilde Bergen hun zomerkamp momenteel af door mee de handen uit de mouwen te steken in Pepinster. Onder meer de bekende Waalse komiek Bruno Taloche kwam Rafaël Keuppens en zijn scoutsmakkers al bedanken.

De 33 jongverkenners van de grote scoutsgroep van Schilde Bergen beleefden hun zomerkamp dit jaar in Bütgenbach. Op 15 juli arriveerde de groep en vorige zondag trokken de jongens opnieuw richting Schilde na tien dagen vol actie en plezier.

“En we kenden hier in de Oostkantons geen waterellende”, getuigt Rafaël Keuppens (19), één van de zeventien leiders en oud-leiders die het zomerkamp dit jaar in goede banen hebben geleid. Ze blijven na het vertrek van hun poulains nog enkele dagen om rustig op te kramen. Normaal betekent dat ook wat tijd om zelf plezier te maken, maar deze leidingsploeg besloot om nog een extra inspanning te leveren.

“Enkele van onze collega-leiders zijn nog tijdens het kamp even over huis gereden om zich te laten vaccineren. Ze zijn daarbij Verviers gepasseerd. Op de autostrade bloedden hun scoutsharten omdat wij plezier hadden gemaakt op nauwelijks een half uurtje van waar andere mensen plots zo in de penarie zaten. Eens herenigd in Bütgenbach, besloten we spontaan te gaan helpen. Uiteindelijk zijn we naar het zwaar getroffen Pepinster getrokken.”

De eerste werkdag is intussen achter de rug. Rafaël: “We zijn zonder overleg gewoon naar Pepinster gereden. Het leek daar wel een oorlogszone. Heel wat huizen zijn gewoon in twee gescheurd. Treinsporen steken kromgebogen naar omhoog. En overal ligt puin en verzamelde troep. De mensen lopen ontredderd rond. We hebben een aantal bewoners aangesproken en onder meer een garagist nam ons aanbod in dank aan. We zijn meer dan vijf uur bezig geweest om zijn grote ondergrondse opslagplaats leeg te maken. We hadden onze uniformen niet aan. Die zouden er anders nogal uitgezien hebben. Het was best zwaar werk, maar dat voelde toch zo niet aan. De echte scouting spirit kwam bij elk van ons spontaan bovendrijven.”

Komieken Bruno en en zijn broer Vincent Taloche op de affiche van één van hun producties die ze opvoerden in Waalse theaters.

Komieken Bruno en en zijn broer Vincent Taloche op de affiche van één van hun producties die ze opvoerden in Waalse theaters. © RR

De gerecupereerde spullen bleken toe te behoren aan de bekende Waalse komiek en theatermaker Bruno Taloche. Die voert samen met zijn broer Vincent al meer dan dertig jaar avondvullende shows op in heel Wallonië. De twee verschijnen ook geregeld op de RTBF-televisie.

“De kelder stond vol rekwisieten van hen”, vertelt Rafaël. “Er stonden ook heel wat gouden platen, kostuums en andere dierbare herinneringen aan hun rijke theatercarrière in het water. Bruno Taloche, die in Durbuy woont, is meteen naar Pepinster gekomen om ons te danken. We kenden hem niet, maar het bleek een sympathieke én dankbare man te zijn. Hij heeft ons na afloop op een bak bier getrakteerd. Misschien moet de gemeente Schilde Les Frères Taloche maar eens in Werf44 laten optreden. Dan kunnen we ze aan het werk zien.”

De leidingsploeg van de jongverkenners blijft nog tot en met vrijdag en wil zich nuttig blijven maken voor de slachtoffers van de watersnood. Woensdag keren de jongemannen – in leeftijd variërend van 19 tot 27 jaar - al terug naar Pepinster. Dit weekend zit het bijzondere scoutskamp er dan echt op en worden ze opnieuw in Schilde verwacht. (Jan Auman)