©  An Nelissen

Vooruit wil zieken beter beschermen tegen discriminatie

Bron: BELGA

De federale regeringspartij Vooruit wil de antidiscriminatiewet uitbreiden om mensen die ziek zijn geweest beter te beschermen.

Momenteel bepaalt de wet dat werkgevers niet mogen discrimineren op basis van ‘huidige of toekomstige gezondheidstoestand’. Dat biedt echter geen bescherming voor mensen die in het verleden ziek zijn geweest, stelt Vooruit.

“Onderzoek van professor Stijn Baert van de UGent toont aan dat 40 procent van de ex-kankerpatiënten niet terugkeert naar de werkvloer”, zegt Kamerlid Anja Vanrobaeys in een mededeling. “De grootste oorzaak ligt bij de werkgevers en het stigma rond het ziekteverleden van de werknemer. De vrees van werkgevers dat de ex-patiënt opnieuw ziek wordt, naast de vrees dat er te veel redelijke aanpassingen moeten gebeuren op het vlak van organisatie of inrichting van de werkvloer, blijkt daarbij doorslaggevend.”

Vanrobaeys wil mensen die ziek zijn geweest beter beschermen door de wet toe te passen op de algemene gezondheidstoestand. Mensen met een ziekteverleden moeten zo het recht krijgen om te kunnen vergeten dat ze ooit patiënt waren.