Kinderen hebben de toestemming van hun ouders nodig om een vaccin te kunnen krijgen. ©  Arie Kievit

Geen vaccin zonder ouderlijke toestemming in Eerstelijnszone Kempenland

Turnhout -

Heel wat 12- tot 15-jarigen die zich dinsdag aanboden in het vaccinatiecentrum in Turnhout, werden begeleid door hun grootouders. Maar enkel hun ouders kunnen de toestemming voor vaccinatie geven.

“We hebben onlangs 1.500 uitnodigingen naar deze jongeren verstuurd”, zegt Luc Op de Beeck, ondervoorzitter van de Eerstelijnszone Kempenland. “De 12- tot 15-jarigen beantwoorden die uitnodiging massaal, maar arriveren in het vaccinatiecentrum zonder ouders. We hebben minstens een briefje van die ouders nodig om deze kinderen te mogen vaccineren.”

De situatie zorgt voor chaotische toestanden aan het centrum. “Het zijn vaak de grootouders die de kinderen begeleiden, maar zij kunnen die toelating niet geven. Vaak begrijpen de mensen dat niet. Daarom vragen wij dat minstens een van de ouders bij het kind is, of dat de ouders minstens een brief meegeven waarin ze expliciet die toelating geven. Anders moeten we de kinderen zonder vaccin wegsturen.”

Die 12- tot 15-jarigen gedragen zich wel dapper. “Ze vallen zeker minder snel flauw dan de 20- tot 25-jarigen”, lacht Op de Beeck. “Toen die leeftijdsgroep aan de beurt was, veroorzaakte een persoon die van zijn stokje ging, vaak een kettingreactie. Maar deze tieners zijn stoerder.” (gvn)

MEER OVER Coronavirus

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio