© ATV

Natuurpunt voert weer campagne tegen maritieme campus

Hoboken -

Natuurpunt Hobokense Polder is opnieuw een tegencampagne gestart nadat rederij CMB een nieuwe vergunningsaanvraag heeft gedaan voor de maritieme campus (MCA). Al 350 mensen hebben bezwaar ingediend. “Er is niets fundamenteel gewijzigd aan de aanvraag”, zegt Luk Smets van de Natuurpuntafdeling.

De Maritieme Campus Antwerpen moet een plek worden waar internationale bedrijven samenwerken aan ecologische innovatie in de scheepvaartsector. Natuurpunt is tegenstander van de locatie aan de Hobokense Polder omdat een project van dergelijke grootte een nefaste impact zou hebben op het natuurgebied.

Bij een eerdere vergunningsaanvraag hield Natuurpunt al een tegencampagne. CMB trok die toen in omdat de rederij er extra info aan wilde toevoegen over de stikstofuitstoot. Er is nu een nieuwe aanvraag ingediend met naast extra info over stikstof ook een reeks andere kleine aanpassingen.

Volgens Luk Smets van Natuurpunt verandert er niets fundamenteel aan het project. “Er wordt hier en daar iets verbloemd”, zegt hij. “Kantoren worden niet meer als dusdanig beschreven, maar als ‘ondersteunende R&D ruimtes’ of ‘niet-autonome kantoren’. En de horecaruimtes als ‘eet- en drankgelegenheden voor het brede publiek’. Maar dat verandert dus niets aan de inhoud van het project.”

Een van de bezorgdheden van Natuurpunt is het grote glazen gebouw gevaarlijk is voor trekvogels die er tegen vliegen. De Polder is een tussenstop voor veel vogels. In de nieuwe vergunningsaanvraag staat ook dat met zonneweringen en ultraviolette stickers het gebouw duidelijk te onderscheiden zal zijn voor die trekvogels. “Dat lijken ons niet-toereikende lapmiddelen voor het probleem”, zegt Smets.

“Natuurpunt slaat de bal mis”

“Het project is ambitieus omdat het hoogstnodig is voor de uitdagingen van de maritieme sector en het past binnen alle besliste ruimtelijke kaders”, verzekert Bart Huybrechts, managing director van MCA. “We hebben extra studies laten doen en heel wat informatie aan onze nieuwe aanvraag toegevoegd. Maar voor de rest verandert er inderdaad niets substantieels aan de aanvraag.”

“Je mag trouwens niet vergeten dat het om de voormalige BP-site gaat, dat is geen natuurgebied”, gaat Huybrechts verder. “MCA transformeert een oud industriegebied met respect voor het evenwicht tussen economische activiteit en natuur. Natuurpunt slaat de bal volledig mis en stelt de zaken niet correct voor wat betreft de impact van ons project op de omgeving. Wij staan volledig achter het project MCA en kunnen enkel hopen op een constructieve dialoog.”

De essentie

“De mensen achter MCA verkondigen in de media dat wij nooit in gesprek willen gaan met hen”, wil Luk Smets nog kwijt. “Maar zij bepalen altijd wat de agenda van die gesprekken zijn. De essentie, die wij willen bespreken, staat nooit op de agenda.” De kern van de zaak blijft voor Natuurpunt dat de campus een te groot project is op de gekozen locatie, omgeven door de Polder. Ook door de impact van de vele werknemers die er aan de slag zullen gaan.

Natuurpunt Hobokense Polder houdt dus opnieuw een campagne om mensen te overtuigen bezwaarschriften in te dienen. Sinds de oproep zondagavond hebben volgens natuurpunt al 350 mensen een bezwaar ingediend. De organisatie vraagt ook fianciële steun voor de juridische kosten.

 (anro)

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio