© RTV

De Boerderbij verliest 15.000 bijen in demonstratiekast: “Wellicht heeft iemand gif gespoten”

Meerhout -

Op de Boerderbij in Meerhout zijn tien- tot vijftienduizend bijen gestorven in een demonstratiekast. Nick Bogaerts tast in het duister over de reden van de grote insectensterfte. “Omdat de bijen met de tong uit de mond dood in de kast lagen zijn er twee pistes, namelijk verhongering of vergiftiging door pesticide.”

Annelies Frederickx

Nick Bogaerts deed een akelige ontdekking op de Boerderbij langs de Broekstraat in Meerhout. “We komen normaal elke dag kijken en vorige week lagen nagenoeg alle bijen uit de demonstratiekast dood in de kast”, begint Nick Bogaerts het verhaal. “De demonstratiekast met het jonge bijenvolk was bevestigd tegen het houten huisje, waarbinnen ook nog grote kasten staan. Die grote kasten, met ongeveer 50.000 bijen bleven gelukkig onaangeroerd. In de demonstratiekast daarentegen stierven 10 tot 15.000 bijen. Enkel de koningin overleefde, maar zij stierf enkele dagen later.”

“Omdat de bijen met de tong uit de mond dood lagen in de kast, zijn er twee mogelijke verklaringen. De eerste is verhongering, maar dat is onwaarschijnlijk. In de demonstratiekast was namelijk nog voederdeeg aanwezig. Een andere verklaring voor de sterfte is vergiftiging door pesticide. Wellicht heeft iemand een gif gespoten, want er was vloeistof aanwezig in de demonstratiekast. We hebben er het raden naar, waarom iemand dit zou gedaan hebben. Dat gebeurde waarschijnlijk wel met een reden, misschien uit schrik of uit onwetendheid. Velen kennen namelijk het verschil niet tussen een wesp en een bij. De infoborden hier op de Boerderbij laten nochtans duidelijk zien dat het hier om een bijenproject gaat. Moest iemand uit de buurt evenwel problemen hebben met onze bijen, vragen we hem of haar gewoon om even te komen babbelen.”

In het houten huisje staan nog grote kasten met ongeveer 50.000 bijen. Die bleven gelukkig onaangeroerd. 

In het houten huisje staan nog grote kasten met ongeveer 50.000 bijen. Die bleven gelukkig onaangeroerd. © AF

Bij Biegilde Sint-Ambrosius uit Mol is voorzitter Jos Van Olmen verrast door het nieuws over de bijensterfte. “We horen af en toe signalen over massale bijensterfte, maar dat gebeurt zeker niet wekelijks of maandelijks. In het voorjaar dook er nog een incident op met heel veel dode bijen, maar dat is zeer uitzonderlijk. Bijen zijn namelijk belangrijk voor de overheid en dus zijn de regels voor het gebruik van pesticiden flink verstrengd. Beroepstelers moeten voortdurend bijscholingen volgen over dit thema om een fytolicentie te bekomen.”

Staal opsturen voor analyse?

“Het was voor de imkers uiteraard een moeilijk jaar door het koude en natte weer. Dat heeft voor minder dracht en honing gezorgd, maar niet voor bijensterfte. Dat gebeurt eerder door een voedselgebrek of diefstal, al dateert de laatste diefstal toch al van tien of twaalf jaar geleden. Wat de juiste oorzaak is van de bijensterfte in Meerhout kan ik uiteraard niet weten. Een mogelijkheid om dit mysterie op te lossen, is een staal opsturen voor analyse, maar dat is best wel een omslachtige procedure. Voor een grondige analyse heeft men namelijk minstens een kilo dode bijen nodig.”

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio