Jitske Van den Broeck (tweede van rechts) en mama Mireille Schepers (rechts) volgen in spanning de olympische teamfinale. 

Jitske Van den Broeck (tweede van rechts) en mama Mireille Schepers (rechts) volgen in spanning de olympische teamfinale. © Dirk Vertommen

Familie en vrienden van Mechelse gymnaste Jutta Verkest kijken samen naar olympische teamfinale

Mechelen -

Familie en vrienden van de Mechelse gymnaste Jutta Verkest (15) volgden de historische olympische teamfinale dinsdagmiddag in de zaal van Gymflex, de club waar Jutta is aangesloten. “Ondanks de foutjes en haar val, zijn we allemaal heel erg trots op haar. De turnsters hebben iets uniek gepresteerd”, klinkt het in koor.

Stijn Van de Sande

De teamfinale van de Belgische turnsters werd bij turnclub Gymflex in Mechelen met nog meer aandacht gevolgd dan normaal, want met de 15-jarige Jutta Verkest hebben ze een olympische turnster in hun rangen. “Het behalen van de teamfinale was niet alleen voor het Belgische turnen een moment voor de geschiedenisboeken, maar zeker ook voor onze club. Nooit eerder kon één van onze leden op dit niveau presteren”, zegt voorzitter Gilbert Vercammen.

Tijdens de wedstrijd ging het enkele keren mis. Vooral toen Verkest van de brug met ongelijke leggers viel, hield iedereen even zijn adem in. “Ik haat dat toestel”, zegt mama Mireille Schepers, die door de coronaregels niet mee naar Japan kon reizen. “Ik vind het altijd heel moeilijk om naar de wedstrijden te kijken. Ik heb altijd zoveel schrik dat ze zou vallen, en vandaag gebeurt dat ook. Op dat moment kreeg ik toch even tranen in mijn ogen, want ik zag dat ze het er ook moeilijk mee had. Gelukkig werd ze snel opgevangen door de rest van het team.”

Ook meter Annelies Schepers zag met lede ogen aan hoe Jutta haar greep op de brug loste. “Dat is natuurlijk zonde. Ze zal waarschijnlijk een klein krakje hebben gekregen, maar ze zal dit ook snel weer te boven komen. Het zit in haar karakter om door te zetten en niet op te geven. Dat is een familietrekje. Ik zal haar zeker een berichtje sturen om haar wat op te beuren. Ze is nog zo jong, maar staat toch al in de finale van de Olympische Spelen. Deze tegenslag mag haar niet beletten om vooral hard te genieten van deze unieke ervaring.”

Mama Mireille kijkt bezorgd nadat Jutta van de brug met ongelijke leggers valt.

Mama Mireille kijkt bezorgd nadat Jutta van de brug met ongelijke leggers valt. © Dirk Vertommen

Harde wereld

Annelies heeft een goede band met haar metekind. “Ik probeer haar zo veel mogelijk te verwennen en ontspanning te bieden”, zegt ze. “Want ze leeft in een heel harde wereld, met een werkwijze waar ik soms wel mijn bedenkingen bij heb. Daarom focussen we vooral op andere dingen dan turnen, zoals uitstapjes en vakanties. Net voor het Europees Kampioenschap in april gingen we nog shoppen en we hebben ook het chocolademuseum bezocht. Het is belangrijk dat ze af en toe het turnen eens kan loslaten.”

Mama Mireille liet haar dochter niet graag los in de harde wereld van het gymnastiek. “De druk op die jonge meisjes is zwaar, dat zag je de voorbije dagen. Maar Jutta doet het graag, en wanneer je kind iets graag doet, moet je het daar ook in steunen. Door de Olympische Spelen nu al te bereiken is één van haar grote dromen uitgekomen. Ik weet dan ook niet of ze wil doorgaan tot de Spelen van 2024 in Parijs. Maar zolang ze het fysiek en mentaal kan en ze zich amuseert, steunen wij haar. Wat ze ook zal doen, we zijn sowieso erg trots op haar.”

Ook Gymflex-trainster Jitske Van den Broeck is trots. Zij kent Jutta al van kleins af aan. “Ik heb vaak op haar gebabysit”, zegt ze. “Zelfs toen ze nog klein was, zagen we dat Jutta wel wat in haar mars had. Maar we hadden nooit durven dromen dat ze nu al geselecteerd zou worden. Als de Spelen niet waren uitgesteld, had ze er ook niet gestaan. We hadden dan ook geen grote verwachtingen voor deze teamfinale en zijn gewoon fier op wat ze al bereikt heeft. Het is nu vooral belangrijk om ervaring op te doen. Wie weet turnt ze in Parijs dan wel voor de medailles.”

Jitske Van den Broeck ontdekte het talent van Jutta al tijdens het babysitten.

Jitske Van den Broeck ontdekte het talent van Jutta al tijdens het babysitten. © Dirk Vertommen

Grote voorbeeld

Jutta verhuisde al op haar elfde van Mechelen naar Gent, waar ze op de topsportschool les volgt en traint. Alleen in het weekend komt ze naar huis. “Ze traint dan ook al lang niet meer bij ons, maar we zijn wel nog altijd heel fier op haar”, zegt Gilbert Vercammen. “Zeker nu ze zo’n fantastische prestaties neerzet. Ze is de club zeker niet vergeten. Ze blijft hier aangesloten en komt nog af en toe op bezoek.”

Of haar prestaties voor een ‘Jutta Verkest-effect’ zullen zorgen in het aantal inschrijvingen bij Gymflex, is voorlopig nog afwachten, maar de huidige jonge turnsters kijken alvast naar haar op. “We vinden het fantastisch wat ze allemaal doet”, zeggen Flo (14) en Lotte (9). “We weten dat de Belgische ploeg goed is, dus we hadden de prestaties stiekem wel verwacht. Jutta is ons grote voorbeeld. Als we zelf hard werken, kunnen we ons misschien ook ooit kwalificeren voor de Olympische Spelen.”

Lotte en Flo kijken erg op naar Jutta Verkest.

Lotte en Flo kijken erg op naar Jutta Verkest. © Dirk Vertommen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio