Iban brengt het curvisme naar gaanderij Vapolé. 

Iban brengt het curvisme naar gaanderij Vapolé. © Filip Spoelders

Mortsels kunstenaar opent eigen galerij in gaanderij Vapolé

Mortsel -

Om zijn schilderijen weer aan het publiek te tonen, opende Iban Van der Zeyp een eigen galerij. “Ik kon niet wachten op meer zekerheid en tot er weer plaats was in de bestaande galerijen”, zegt Iban.

Filip Spoelders

De schilderijen van Iban uit Mortsel vinden hun weg naar geïnteresseerden via onder andere het internet. Maar als kunstenaar heeft hij graag dat de liefhebbers fysiek naar zijn werken kunnen kijken. “Vóór corona hield ik één tot twee solotentoonstellingen per jaar. Dit viel helemaal stil door de pandemie. Ondertussen kreeg ik te horen dat de tentoonstellingen werden uitgesteld doordat de agenda’s altijd maar werden opgeschoven. Zo belandde mijn expo al in het najaar van 2022. Zo lang kan ik niet wachten, waardoor ik een eigen galerij opstartte”, doet Iban het verhaal.

Zijn Galerij Excessori kreeg onderdak in de gaanderij Vapolé aan de Statielei. In het pand had hij tot voor kort samen met zijn vrouw de winkel Kablamo, gespecialiseerd in verzamelfiguren uit films, strips en tv-series. “De winkel was echt een succes, maar om medische redenen werd het voor mijn vrouw te moeilijk om fysiek in de winkel te staan. Daarom beslisten we om van onze winkel een galerij te maken. Voor een kunstenaar is dit een droom die werkelijkheid wordt.”

Curvisme

Nadat hij in 1991 afstudeerde als beeldend kunstenaar aan de kunsthumaniora van Antwerpen, is Iban aan zijn dertigste jaar als kunstenaar bezig. “Het is eigenlijk aan de kunsthumaniora dat ik mijn huidige stijl, het curvisme, ontwikkelde. Deze heb ik doorheen de jaren uiteraard nog verfijnd en aangepast.”

Kleuren en gebogen vormen vallen meteen op in zijn werken. “Ik begin steeds vanuit een bestaand beeld dat ik herwerk. Soms zijn dit bestaande kunstwerken, maar lang niet altijd. Ondertussen heb ik een variant op mijn stijl ontwikkeld, die gebaseerd is op mijn pentekeningen.”

De galerij met de werkhoek van Iban.

De galerij met de werkhoek van Iban. © Filip Spoelders

De Mortselse kunstenaar vertrekt graag van werken van zijn idolen. “Ik ben helemaal weg van de creaties van Picasso en Marcel Gromaire. Die neem ik geregeld als basis voor mijn schilderijen.”

In zijn galerij heeft Iban een werkplek ingericht, waar voorbijgangers hem aan het werk kunnen zien. Wie een kijkje wil nemen, kan een afspraak maken via iban@ultramail.be.

Vastgoed

Jobs in de regio