©  gvn

Bewindvoerder van omstreden Whoppa Pool wil snel faillissement aanvragen: bang afwachten voor gedupeerden

Antwerpen -

De voorlopige bewindvoerder van de omstreden zwembadbouwer Whoppa Pool plant nog deze week het faillissement aan te vragen. Hij kreeg daarvoor pas een machtiging van de Antwerpse Ondernemingsrechtbank. Voor tientallen tot mogelijk honderden gedupeerden is het nu bang afwachten of zij ooit nog iets gaan terugzien van hun voorschotten. Die gaan van duizenden tot zelfs tienduizenden euro’s.

Christoph Meeussen

LEES OOK: Nog meer slachtoffers opgelicht door zwembadbouwer Whoppa Pool: “Ik vertrouw geen enkele firma meer”

Kjell Swartelé, een advocaat gespecialiseerd in bedrijven in moeilijkheden, kreeg begin juni de taak van de Ondernemingsrechtbank in Antwerpen om Whoppa Pool (officiële naam The Pool Company, red.) te gaan leiden. De vorige zaakvoerder – Boris Vinken – was aan corona overleden en er was niemand die de zaak op korte termijn kon leiden.

Tijdens de eerste weken stelde Swartelé zware onregelmatigheden vast, ook al was er nauwelijks een boekhouding voorhanden. Hij vernam ook dat de Bijzondere Belastinginspectie een onderzoek voerde rond btw-fraude. En er zou ook geld zijn weggehaald uit het bedrijf, onder meer om luxewagens mee te kopen.

De overleden zaakvoerder zou bovendien een stroman zijn voor Petrus Leistra, een Nederlander die al eerder voor oplichting werd veroordeeld. Heel wat klanten beschuldigen Leistra nu opnieuw van oplichting.

Petrus Leistra. ©  rr

Dagvaarden tot faillissement

Swartelé had tot dinsdag (vandaag) de taak om het bedrijf ‘gewoon’ verder te zetten, en had niet de bevoegdheid meegekregen om eventueel een faillissement aan te vragen. Maar zijn bevindingen, onder meer ook een miljoenenclaim van de fiscus, zorgden ervoor dat hij de rechtbank adviseerde om richting faillissement op te schuiven.

Die heeft Swartelé dinsdagmiddag opnieuw aangesteld als voorlopig bewindvoerder, nu mét de bevoegdheid om een faillissement uit te lokken. Officieel moet hij nagaan “of de faillissementsvoorwaarden vervuld zijn in hoofde van de vennootschap en desgevallend overgaan tot dagvaarding in faillissement.”

“Als bewindvoerder kan ik niet zelf de boeken neerleggen, maar kan ik wel dagvaarden in faillissement. Dat is mijn intentie, wellicht nog deze week. Ook in de gerechtelijke vakantieperiode zijn er nog een aantal zittingen, dus dan kan de rechter daar mogelijk vrij snel over oordelen.”

De bewindvoerder wijst op het gebrek aan geld in de vennootschap en structureel wankelend krediet, “maar ook het feit dat de firma op de kap van de Belgische staat heeft geleefd, met een btw-schuld van bijna 2 miljoen euro”.

LEES OOK: Voorschot betaald, maar nooit een zwembad gezien: tientallen klanten van Whoppa Pool zijn opgelicht

De website van Whoppa Pool, die luxueus zwemplezier leek te beloven, maar nu voor minstens tientallen gedupeerden zorgt. ©  rr

Gedupeerden

Een faillissement is hoogstwaarschijnlijk geen goed nieuws voor de gedupeerden. Aanvankelijk ging de bewindvoering van start met al 170 klanten die een voorschot zouden hebben betaald. Velen spreken van voorschotten van makkelijk 10.000 euro of meer.

Bij een faillissement zouden de klanten een schuldeiser worden. Ze zullen dan een schuldvordering moeten indienen bij de curator. Al is het de vraag of zij niet ver achteraan de lijst terecht zullen komen. Traditioneel staat de overheid – zoals de fiscus of de RSZ – vooraan in het rijtje.

Voorschotten aan bewindvoerder?

Al rijzen nu vragen bij klanten die zowel voorschotten aan de vroegere zaakvoerder hebben betaald als nu aan de bewindvoerder. Een van de klanten zegt ze intussen 38.000 aan voorschotten heeft betaald, maar dat een bepaalde installatie voor bij de kuip niet werd besteld.

“Ik heb de onderneming verder gezet, in veronderstelling van continuïteit”, verdedigt Swartelé zich. Er zijn nog plaatsingen en afwerkingen gebeurd. Ik ga voorschotten ook niet ten privétitel incasseren. Maar als je en cours de route vaststelt dat er situatie van faling is, dan kan ik dit niet naadloos afsluiten. Maar ik zal over mijn activiteiten rekenschap afleggen. In tegenstelling tot mijn voorganger heb ik wel een boekhouder.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER