©  Marc Gysens

41 doden en nog steeds twee vermisten na overstromingen in ons land

Op een persconferentie van de Waalse regering heeft minister-president Elio Di Rupo (PS) de officiële balans meegedeeld na de zware overstromingen. Momenteel zijn er 41 doden geteld. Er wordt ook nog steeds gezocht naar twee personen.

Na de overstromingen in ons land is het dodental momenteel opgelopen tot 41. Dat heeft minister-president Elio Di Rupo dinsdag aangekondigd op een persconferentie. Er zijn ook nog steeds twee vermisten.

Hij kondigde ook aan dat maar liefst 202 van de 262 Waalse gemeenten aanspraak kunnen maken op steun uit het rampenfonds. “Daarmee ziet u de omvang van het drama”, zei Di Rupo dinsdag.

Financieel en materieel helpen

Eerste minister Alexander De Croo voegde eraan toe dat Wallonië kan blijven rekenen op federale steun. Zo zijn er nog 250 militairen aanwezig op het terrein. De limiet op giften van bedrijven wordt opgeheven. “We zien dat er vanuit de bedrijven heel veel bereidheid is om financieel en materieel te helpen”, zei hij. “Er is vandaag een plafond op giften van 500.000 euro. Ik zie geen reden waarom we dat zouden behouden. Er komt ook een fiscaal attractief kader voor bedrijven die de rampenfondsen bijkomende financiële middelen willen geven.”

Een snelle terugkeer naar de situatie zoals ze was, zit er niet in. “Het is duidelijk dat het een inspanning van lange adem zal worden”, aldus de premier. “Maar ik ben er van overtuigd dat we er samen uit zullen raken.”

Om de wederopbouw te coördineren heeft de regering besloten om een bijzonder commissariaat op te richten. Het bijzonder commissariaat, met Catherine Delcourt en Syvlie Marique aan het hoofd, zal minstens een jaar aan de slag zijn. Die termijn kan nog worden verlengd. Het commissariaat moet de relaties met de gemeenten onderhouden en de regering voorstellen doen over de herstelling en de heropbouw.

Catherine Delcourt is arrondissementscommissaris van de provincie Luik en sprong al verschillende keren in bij afwezigheid van de gouverneur. Ze is gespecialiseerd in noodplanning en crisisbeheer.

Marique is secretaris-generaal van de Waalse overheid (Service Public de Wallonie). “Catherine Delcourt zal vooral aanwezig zijn op het terrein en ik zal de samenwerking tussen alle betrokken Waalse administraties in goede banen leiden”, zei Marique. “Zo zullen we onder andere zorgen voor een snelle herhuisvesting.” De Waalse regering trekt al een eerste schijf van 27 miljoen euro uit voor het zoeken naar een woning voor iedereen.

 

(sgg)

Vastgoed

Jobs in de regio