Peter Maene en Dennie Dax op de dorpel van café Dax: “Veel concurrentie voor de Turnhoutse zomerhit van 2021 is er waarschijnlijk niet.” 

Peter Maene en Dennie Dax op de dorpel van café Dax: “Veel concurrentie voor de Turnhoutse zomerhit van 2021 is er waarschijnlijk niet.” © WOAD

Cafébaas Dax brengt dé Turnhoutse zomerhit uit

Turnhout -

Dennie Daxter, uitbater van café Dax aan de watertoren, verspreidt deze zomer Echte liefde. Zijn liedje werd opgenomen in een Turnhoutse studio en uitgebracht door een Turnhouts label. Op het einde zingt zelfs een echt sterrenkoor mee.

Wouter Adriaensen

In café Dax staan al eens ruige groepen op het podium. De stamgasten zal je ook eerder aantreffen in een T-shirt van Graspop dan van K3. En toch brengt uitbater Dennie Daxter nu een onvervalste schlager uit. “Ik zing al heel lang, al op de achterbank van de wagen, tot ergernis van mijn ouders”, lacht ‘den Dax’. “Ondertussen speel ik ook gitaar en ukelele. Dit liedje had ik al een paar jaar liggen. De voorbije maanden was het zo druk in mijn café (grinnikt) dat ik tijd had om er samen met Peter mee aan de slag te gaan.”

Muzikant Peter Maene, lid van Creative Factory, installeerde een opnamestudio in de kelder van het Open Stadsatelier. “Een schlager, dat had ik nooit gedaan. Maar ik hoorde het origineel en wou ermee aan de slag. Het is uiteindelijk een heel proces geworden van een paar maanden. Voor het koortje op het einde hebben we heel wat mensen uitgenodigd. Dries en Bram van de band Poppel waren er, een deathmetal-zanger, de vroegere uitbaatster van de WirWar, de eerste zanger van mijn vroegere band StickS ‘N’ StoneS, Hannelore Van Even die ik hoorde zingen tijdens het schilderen in Creative Factory, mijn twee dochters en twee van hun vriendinnen. Er waren maar drie voorwaarden: ze moesten juist zingen, ritme houden en Turnhouts kunnen.”

Middernachtcafégevoel

Echte liefde is zowaar een schlager in het Turnhouts dialect. “Ik hoor alle rootsmuziek graag, ook André Hazes en Willeke Alberti”, zegt Dennie. “Schlagers zijn leuk om mee te zingen, ze hebben dat middernachtcafégevoel. Rond dat uur zal ik Echte liefde ook wel eens in het café opzetten (lacht). Eigenlijk ben ik van Rijkevorsel, maar het is plezant om in het Turnhouts te zingen. De eerste zin, ‘Echte liefde hangt gewoon in de bomen’, kwam me aangewaaid, de rest volgde daaruit.”

De Turnhoutse zomerhit van 2021 - “veel concurrentie zullen we waarschijnlijk niet hebben”, lacht Peter - staat ondertussen op Spotify dankzij het Turnhoutse label Gazer Tapes. “Dries Hermans heeft mee gezongen en was onder de indruk. Het is een nummer waar je mee moet lachen, in die zin dat je er vrolijk van wordt. Het is eens iets helemaal anders dan de gitaarbandjes van Gazer Tapes, met andere woorden. Een Turnhouts nummer opgenomen in een Turnhoutse studio en uitgebracht door een Turnhouts label: voor ons was de cirkel rond.”

Dennie Dax baat ondertussen gewoon zijn café onder de watertoren weer uit. “Ik heb nog wel een paar liedjes liggen. Maar voor een ‘greatest hits’ is het voorlopig nog wat te vroeg (lacht).”

MEER OVER Blikvangers Kempen

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio