Jasmin Van San. 

Jasmin Van San. © Jeroen Hanselaer

COLUMN. Festivalrecept

Jasmin Van San

Voor zover ik me kan herinneren was er voor mij, voor deze ietwat cultuurarmere periode van de voorbije 1,5 jaar, geen enkele festivalloze zomer sinds ik in Mechelen kwam wonen als jonge tiener. Pre-corona, weet je nog die tijden. Elk jaar was er wel een muzikale hoogmis om ons hartje aan op te halen. Met de scoutsvrienden staken we de handen uit de mouwen tijdens Maanrock, of vierden we het begin van het nieuwe scoutsjaar op een zwoele donderdagavond in het midden van de zomer, door op Parkpop iets te veel pintjes en wijntjes achterover te slaan. Over pintjes gesproken… Weerdse Bierfeesten, iemand? En meer dan eens stonden we vol levensvreugde en plezier te shaken tussen het groen op Ottertrotter.

Voor een hoognodige portie noten en gezang maakten we ook maar al te graag een reisje met de trein of fiets richting Werchter, om daar te zwijmelen bij de stem van Alex Turner en consorten. Werchter, waar ik zelfs een zomer in security-outfit dronken mannen stond te beschimpen op het hete asfalt. Heel erg imponerend kan je je vast voorstellen, met mijn hele 1,57 meter groot. We trokken als twintigers naar het Limburgse Kiewit voor helden als Editors en lieten ons van onze sokken blazen door Amenra en Rammstein op het Desselse Graspop. En een excuus om uitgedost in een retrojurk en met rode lippenstift op te dagen? Dat had je op Sjock Festival in Gierle niet nodig.

Maar waarom zit ik hier in het verleden te graven. Ook dit jaar zijn bijna alle ingrediënten voor een geslaagd festivalrecept voorradig. Rubberen laarzen, modder, vochtige doekjes en deo-douchekes, kampeerstoeltjes, fastfood en een verbrand koppeke. Het is eigenlijk ook een beetje festival, zo op een werf wonen. Terwijl ik dit schrijf en zit te mijmeren over die muzikale hoogdagen van weleer, galmt een Marco Borsato-hit me tegemoet vanop de werfradio in de tuin. En de kers op de taart stond vorige week, met dank aan Wim Verhuur, nog voor het ochtendgloren achter onze tuin geplaceerd. Want wat is een festival nu eenmaal zonder trappelend in de modder te moeten wachten tot de Dixi vrij is...

MEER OVER Met andere woorden

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio