© Chris Van Rompaey

Nautische specialisten restaureren Lierse praalwagen uit 1928

Lier -

Een gewezen bootsman en een gepensioneerde havenkapitein restaureren in een loods in Lier ‘t Schip van ’s Lands Welvaren. Deze praalwagen, wellicht uit 1928, maakt deel uit van de historische Lierse Reuzentrein.

Chris Van Rompaey

De Lierse Reuzentrein bestaat uit tien historische Lierse reuzen onder wie Goliath, de Reuzin en Kinnebaba. In de Ommegang wordt de Reuzentrein vervolledigd door drie fabeldieren (Kemel of kameel, de Olifant en het Ros Beiaard) en twintig huppel- of looppaardjes. En dan zijn er nog de drie praalwagens: de hellewagen, de Maagdenberg met leeuw en ’t Schip van ’s Lands Welvaren.

Koen De Vriese en Philippe Vanthournout nemen ‘t Schip van ’s Lands Welvaren onder handen. 

Koen De Vriese en Philippe Vanthournout nemen ‘t Schip van ’s Lands Welvaren onder handen. ©  Chris Van Rompaey

Zo zag de sloep van de praalwagen er in 1928 uit.

Zo zag de sloep van de praalwagen er in 1928 uit. © Chris Van Rompaey

De oudste vermelding van ’t Schip van ’s lands Welvaren in de Lierse archieven dateert van 1811. “Maar zo oud is deze praalwagen niet. De oudste foto’s die we van deze praalwagen met een tweemaster erop terugvinden, zijn van 1928”, benadrukt Philippe Vanthournout, gewezen bootsman van het museumschip Mercator in Oostende. Hij restaureert de sloep samen met Koen De Vriese, oud-havenkapitein van Antwerpen en voorzitter van de School voor Scheepsmodelbouw in Baasrode.

Onder het schip zit een Natiewagen met houten wielen uit de haven van Antwerpen verstopt. 

Onder het schip zit een Natiewagen met houten wielen uit de haven van Antwerpen verstopt. © Chris Van Rompaey

“De boot op deze Lierse praalwagen was ooit een roeisloep voor vier roeiers. Als praalwagen is de sloep getuigd als een topzeilschoener (zeeschip met topzeil, red.). We gaan nu het tuigage (touwwerk, red.) veranderen naar een brigantijn (zeilschip met twee masten, red.), omdat dit veel meer mogelijkheden geeft voor de mensen die tijdens de Ommegang in de sloep staan. De sloep staat op een authentieke Natiewagen uit de haven van Antwerpen die destijds door Brabantse trekpaarden werd voortgetrokken”, zegt Philippe Vanthournout.

Tijdens de huidige restauratie krijgt het schip vooral nieuw touwwerk en nieuwe zeilen. Het zal in zijn volle glorie voor het eerst te bewonderen zijn op zondag 3 oktober. De volledige Lierse Reuzentrein is tegen dan verhuisd naar zijn definitieve locatie in een hal op de Dungelhoeffsite. Tijdens deze zogenaamde de GrOOte Zondag brengen bevriende reuzen, onder andere een groep van negentien Turnhoutse reuzen die een dorpsgemeenschap uitbeelden een bezoek aan Lier. Verscheidene Lierse reuzen staan op het Paradeplein te pronken en enkele gezelschappen zorgen er voor muziek.

‘t Schip van ’s Lands Welwaren tijdens de Pallieterstoet in 1928. 

‘t Schip van ’s Lands Welwaren tijdens de Pallieterstoet in 1928. © Archief Lier/ A. Van Dijck - www.kempenserfgoed.be

Vanaf januari onthult de vzw Gezellen van ’t groot Volk dan stap voor stap hoe ‘het beest’ er zal uitzien. Dat beest wordt het nieuwste fabeldier van de Lierse Reuzentrein en zal te zien zijn op zaterdag 1 oktober 2022. Die dag krijg je ook de nieuwe, door Dries Van Noten ontworpen en gemaakte, kledij van de drie grote historische reuzen te zien.

De volledige Lierse Reuzentrein is dan weer in volle glorie te bewonderen tijdens de Lierse Ommegangstoet op 2 en 9 oktober 2022. Die Ommegangstoet zal voortaan om de vijf jaar uitgaan, maar de vorige keer dateert al van 2015. Corona gooide namelijk al twee keer roet in het eten.

 

 © Chris Van Rompaey

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio