“Na de coronamiserie willen we het culturele leven in Arendonk een beetje nieuw leven inblazen”, zeggen de organisatoren van De Arend. 

“Na de coronamiserie willen we het culturele leven in Arendonk een beetje nieuw leven inblazen”, zeggen de organisatoren van De Arend. © EMA

Vrijkermis herleeft: na voetbalclub organiseert ook De Arend coronaproof kermisfestival

Arendonk -

Nadat voetbalclub KFC Arendonk Sport heeft aangekondigd om een grote kermistent op te stellen achter de kerk van de Voorheide, organiseert nu ook harmonie De Arend volgend weekend een coronaproof ‘Vrijkermis Zomerfestival’.

Eddy Meulemans

Lange tijd zag het ernaar uit dat Vrijkermis, de populairste kermis in de wijde omgeving, voor het tweede jaar op rij in het water zou vallen. Uiteindelijk kan er komend weekend toch op heel wat plaatsen kermis gevierd worden in het gehucht Voorheide in Arendonk, in de volksmond bekend als ‘de Vrij’.

De foor zelf wordt opgebouwd in full option, tot en met de botsauto’s, het lunapark en de smoutebollenkraam. Ook de cafés en de frituur zijn open en achter de kerk wordt als vanouds een XL-feesttent opgetrokken.

Vol is vol

“Vrijkermis in de grote tent gaat door, maar het wordt een afgeslankte versie”, zegt ondervoorzitter Dieter Berrens (33) van voetbalclub KFC Arendonk Sport. “Zo starten we op vrijdag met een kienavond voor een beperkt publiek met vierhonderd stoelen. We plaatsen tafels van vier en acht personen die voldoende ver uit elkaar zullen staan, helemaal volgens de geldende coronaregels. Of je vooraf moet reserveren? Nee, vol is vol.”

Zaterdag en zondag gaat de tent opnieuw open, van 14u ’s middag tot 1u ’s nachts: als overdekt kermisterras met opnieuw vierhonderd stoelen. Ook hier geldt het devies: geen reservatie, vol is vol. Op zaterdag vindt in de tent ook een coronaveilige vogelpik plaats. Zo wordt vooraan op het podium een dartsbord geplaatst. De aanwezigen kunnen er om beurt met hun fiets langs rijden, een pijltje in het bord gooien en zo een of meerdere consumptiebonnen winnen.

Financiële kater verlichten

Enkele honderden meters verderop organiseert harmonie De Arend een Vrijkermis Zomerfestival, met optredens van de eigen muzikanten, stand-upcomedians en een reggaeband. Het tweedaags muziekfestival vindt plaats op het terras aan het harmonielokaal, vlak bij de kapel van de Wampenberg.

De repetities zijn intussen hervat: coronaproof in openlucht. 

De repetities zijn intussen hervat: coronaproof in openlucht. © EMA

“Ons Sinksenfestival is al sinds 2019 niet meer kunnen doorgaan”, zegt Roger Jacobs van De Arend. ”Ons hoofddoel is om de financiële kater van het voorbije anderhalf jaar te verlichten, maar zeker ook om het culturele leven in Arendonk weer nieuw leven in te blazen na alle coronamiserie.”

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio