Een binnenbeeld van het drugslabo in de loods in Schriek. 

Een binnenbeeld van het drugslabo in de loods in Schriek. © fgp Antwerpen

Verdachte (51) van onderzoek naar drugslabo in Schriek krijgt enkelband

Schriek -

De raadkamer in Mechelen heeft de aanhouding van een 51-jarige man in het onderzoek naar een drugslabo in Schriek (Heist-op-den-Berg) met een maand verlengd. Wel mag de man de gevangenis eerstdaags verlaten omdat hij onder elektronisch toezicht wordt geplaatst. De Schriekenaar mag zijn voorhechtenis dus thuis uitzitten. Twee andere verdachten blijven voorlopig in de gevangenis.

Theo Derkinderen

Op 6 mei ontdekten een curator en slotenmaker een drugslabo in een loods achter een woning op de Schriekstraat. De twee kwamen langs omdat het gebouw in aanmerking kwam voor een verkoop. Bij het betreden van de loods namen ze evenwel een penetrante geur waar en werden ze met een professioneel drugslabo geconfronteerd.

De politie werd ingelicht en die trof in de loods een slapende man aan. Het ging om een 29-jarige Nederlander. Meer dan waarschijnlijk was hij de man die de drugs aanmaakte. De kerel werd aangehouden en zit tot op vandaag nog steeds in de gevangenis.

Bij de inval in de loods riep de politie de hulp in van de brandweer om metingen uit te voeren. Ook de Clan Lab Response Unit van de federale politie stapte ter plaatse af. 

Bij de inval in de loods riep de politie de hulp in van de brandweer om metingen uit te voeren. Ook de Clan Lab Response Unit van de federale politie stapte ter plaatse af. © Kristof Van Rompaey

50 kg speed

Bij de huiszoeking in de loods trof de politie meer dan 50 kilogram afgewerkte speed aan – goed voor een straatwaarde van bijna een half miljoen euro – en benodigdheden om nog meer synthetische drugs aan te maken. Omdat er heel wat chemische producten aanwezig waren, voerde de brandweer eerst een grondige analyse uit van de aanwezige dampen in de loods. Ook de Clan Lab Response Unit van de federale politie – een team dat gespecialiseerd is in onderzoeken naar drugslabo’s – kwam ter plaatse.

Naast de aangetroffen Nederlander, werd ook de 51-jarige bewoner van het huis voor de loods opgepakt en aangehouden. Hij zou de loods ter beschikking hebben gesteld en mogelijk onderverhuurd hebben aan de Nederlander. De man houdt naar verluidt vol dat hij niets te maken had met het drugslab. Na bijna drie maanden voorhechtenis besliste de raadkamer nu om de Schriekenaar verder aan te houden, maar wel met een enkelband. Dat betekent dat de man de gevangenis eerstdaags mag verlaten en een enkelband krijgt. Hij mag zijn voorhechtenis dus verder thuis uitzitten.

Derde arrestatie

In de zaak werd half juni nog een derde verdachte opgepakt. Het ging om een 49-jarige man uit Maasmechelen. Hij wordt door de speurders als één van de sleutelfiguren in het onderzoek aanzien. Bij een huiszoeking in zijn woning werden producten aangetroffen waarmee synthetische drugs konden worden aangemaakt, net als een hoeveelheid cannabis en 6.000 euro cash. Ook hij zit nog steeds in voorhechtenis.

De politie ziet ondertussen dat er meer en meer drugslabo’s worden opgericht in ons land. Vorig jaar werden er 28 labo’s ontdekt. Zes ervan bevonden zich in de provincie Antwerpen. Ook dit jaar werden er al een handvol drugslabo’s ontdekt in de provincie Antwerpen.

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio