Charlie Grell van Rode Kruis Schilde-’s-Gravenwezel,  © RR

Voorzitter plaatselijk Rode Kruis na aantijging: “Huis-aan-huis-fondsenwerving is géén oplichting”

Schilde/’s-Gravenwezel -

“De mensen die op woensdag 28 juli zullen aanbellen bij woningen in Schilde en ’s-Gravenwezel om financiële steun te vragen van het Rode Kruis-Vlaanderen, zijn wel degelijk te betrouwen. Het gaat niet om oplichting”, benadrukt Charlie Grell, voorzitter van de plaatselijke Rode Kruis-afdeling.

Grell maakt dit statement nadat op sociale media en via andere kanalen werd gesuggereerd door heel wat andere inwoners dat de met het Rode Kruis-logo uitgedoste fondsenwervers geen goede intenties zouden hebben en misbruik maken van de bekende hulpverleningsorganisatie.

“Het klopt dat nadat zich na grote rampen, zoals nu weer met de overstromingen in de Ardennen, oplichters hun slag proberen te slaan. Het gaat dan vooral om phishing via verdachte e-mails. Maar deze fondsenwerving, opgezet door onze nationale organisatie, is al langer gepland en gebeurt wel degelijk in opdracht en onder de bevoegdheid van het Rode Kruis-Vlaanderen. Ook al gaat het niet om de plaatselijke vrijwilligers en komen deze fondsenwervers van een externe firma. Dat zij nu onterecht in een verkeerd daglicht worden geplaatst, is jammer.”, zegt Charlie Grell.

Uniform

Het gaat concreet om de firma Direct Result, waarmee de hoofdzetel van het Rode Kruis een partnerschap heeft afgesloten voor deze deur-aan-deur-inzamelingen. “De wervers zullen een jas, trui of T-shirt en badge dragen met het logo van het Rode Kruis op. Op de badge zal een naam weergegeven worden van de werver en een telefoonnummer van het Rode Kruis. Je kan deze mensen echt vertrouwen en we danken iedereen voor de mogelijke bijdrage, maar je mag ons natuurlijk ook steunen door rechtstreeks geld over te schrijven via de bank. Hoe je dat best doet, wordt uitgelegd op onze website”, aldus Grell.

Zo zien de fondsen wervers van Direct Result, die wel degelijk op pad zijn voor Rode Kruis Vlaanderen, eruit. Ze kunnen zich legitimeren. © RR

Charlie Grell is nog maar 28 jaar oud, maar al voorzitter van de plaatselijke Rode Kruis-afdeling. Dat is een vrijwillig engagement. Beroepshalve is Grell juridisch adviseur. Ook in die hoedanigheid is hij dus goed geplaatst om het karakter van de fondsenwerving via een belronde aan woningen juist in te schatten. Hij kondigde de nieuwe huis-aan-huisronde ook aan via posts in plaatselijke Facebook-groepen en geeft graag persoonlijk toelichting via e-mail.

24 medewerkers

Deze inzameling gebeurt dus voor Rode Kruis Vlaanderen, haar algemene acties en organisatie. Voor hun eigen plaatselijke afdeling konden Charlie Grell en zijn 24 vrijwillige medewerkers in Schilde en ’s-Gravenwezel dit jaar gelukkig opnieuw rekenen op de stickerverkoop in het voorjaar, die ondanks de nog niet helemaal verdwenen pandemie opnieuw mocht doorgaan.

“Op kruispunten postvatten, mochten we nog niet, maar dankzij de medewerking van lokale handelaars en supermarkten konden we daar toch passanten warm maken om een sticker te kopen. 1.734 zelfklevers hebben we verkocht. Een mooi aantal waarmee onze lokale werking de nodige financiering kan krijgen. We verlenen onder meer medische bijstand bij evenementen, organiseren acht keer per jaar een bloedinzameling en gaan ook voorlezen aan de bewoners van woonzorgcentrum Sint-Lodewijk in het kader van het project zorgbib”, besluit Charlie Grell. 

Jan Auman

voorzitter@schilde.rodekruis.be

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio