©  BELGA

Brons voor Casse! Judoka uit Hemiksem haalt tweede medaille binnen

Judoka Matthias Casse heeft dinsdag brons gepakt op de Olympische Spelen in Tokio in de klasse tot 81 kilogram. In de strijd om de derde plaats won hij na ippon van de Georgiër Tato Grigalasjvili. Misschien niet het verhoopte gouden plak, maar wel een zeer verdienstelijke bronzen medaille voor Casse. Vooral omdat onze landgenoot in Tokio vocht met een zware schouderblessure die hij op training opliep en die hem de voorbije dagen verhinderde om voluit te trainen.

Maarten DelvauxBron: BELGA

LEES OOK: Bronzen Matthias Casse in tranen: “Moeilijk om me op te laden na die halve finale, maar het is me gelukt”

Na 20 seconden had de queeste naar goud er kunnen opzitten, want Casse werd in zijn eerste kamp meteen gevloerd door de Puertoricaan Adrian Gandia (IJF-33). Gelukkig was het enkel een waza-ari en scoorde Casse enkele seconden later al dezelfde score. In de extra tijd maakte onze 24-jarige landgenoot het vervolgens af met een ippon.

Hetzelfde scenario in zijn achtste finale, waar de Zweed Robin Pacek (IJF-28) al snel een waza-ari scoorde, maar Casse al even vlug gelijkmaakte en de kamp na 7 minuten en 11 seconden over de streep trok met een ippon in golden score.

Intense kwartfinale

In de kwartfinale volgde een intense strijd met de Rus Alan Khubetsov (IJF-8). Geen van beide judoka’s slaagde erin om te scoren, maar omdat de Rus in de golden score zijn derde bestraffing kreeg mocht Casse naar de halve finale.

Halve finale eindstation

Ook tegen de Japanner Takanori Nagase had Casse de bovenhand. Hij zocht naar openingen, maar vond er geen. Beide spelers kregen met nog een 40-tal seconden op de klok een bestraffing, maar dat veranderde weinig aan het verloop. Niet verrassend moest een golden score opnieuw voor de beslissing zorgen. Casse kreeg in die golden score een tweede bestraffing. De spanning was te snijden, want na een dikke twee minuten was er nog steeds geen beslissing gevallen. Casse probeerde wel, maar vond geen gaatje in de afweer van de Japanner. Uiteindelijk werd hij zelf geworpen en na een videocheck kreeg hij een Waza-ari tegen. De uitschakeling was daardoor een feit voor Casse. Geen strijd om goud, wel om brons dus voor onze landgenoot.

Brons!

Logischerwijs was Casse ontgoocheld om het missen van de finale, maar onze landgenoot draaide in de troostfinale wel de knop om. Tegen de Georgiër Tato Grigalasjvili ging hij meteen in het offensief. Grigalasjvili probeerde op een bepaald moment zelf iets uit te lokken, maar liep op een tegenaanval van Casse. De Belg nam over en vloerde de Georgiër met een ippon. Het brons was binnen.

 

 ©  AFP

 

 ©  BELGA

 

 ©  REUTERS

 

 ©  AFP

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  AP

 

 ©  AFP

Vastgoed

Jobs in de regio