Personal coaches Tinne Vanhove en Terry Ivanova zorgen voor aangepaste lessen voor zwangere en pas bevallen vrouwen. 

Personal coaches Tinne Vanhove en Terry Ivanova zorgen voor aangepaste lessen voor zwangere en pas bevallen vrouwen. © Patrick De Roo

Personal coaches Tinne en Terry houden (toekomstige) mama’s fit

Heist-op-den-Berg -

“Een zwangere vrouw wordt nogal makkelijk aangeraden om zich neer te zetten en niet te veel te doen. Dat kan net heel nefast zijn”, redeneren personal coaches Tinne Vanhove en Terry Ivanova uit Heist-op-den-Berg. Daarom organiseren ze nu zowel individuele begeleidingen als groepslessen voor zwangere en pas bevallen vrouwen. “Geen traditionele zwangerschapstraining, maar een uniek, nieuw concept”, zeggen ze.

Kristof Van Rompaey

“Blijven sporten tijdens de zwangerschap heeft tal van voordelen. Je conditie blijft beter op peil, je hebt minder last van kwalen, minder kans op zwangerschapsdiabetes en je herstelt sneller”, somt zaakvoerder Tinne Vanhove van Sportinne op. “Je kunt bij ons ook terecht voor je terugkeer naar normale sportbeoefening. Vaak krijg je groen licht van de gynaecoloog om na zes weken al opnieuw beginnen te sporten, maar een bevalling kan je niet vergelijken met een kleine sportblessure. Een veilige en gecontroleerde opbouw is noodzakelijk.”

Om hun nieuw aanbod op punt te houden, werken de coaches samen met kinesisten, vroedvrouwen en een diëtistenteam. “Weinig vrouwen beseffen dat verkeerd trainen tijdens of na de zwangerschap kan leiden tot blijvende lichamelijke klachten”, stellen ze. “Gemiddeld een op vier volwassen vrouwen heeft last aan de bekkenbodem en drie op tien vrouwen houdt aan de eerste zwangerschap een lichte diastase (wijking van de buikspieren, red.) over.”

Amper aanbod

De twee duiken met het nieuw lessenpakket niet in het onbekende. Tinne heeft een master Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen op zak en heeft al acht jaar ervaring in de coachingsector. Terry is een bachelor Lichamelijke Opvoeding met een specialisatie in fitness. Intussen volgenden ze allebei specifieke opleidingen om (toekomstige) moeders fysiek en mentaal te begeleiden. Door tijdens hun eigen zwangerschappen te blijven sporten, zijn ze bovendien ervaringsdeskundigen geworden.

“Een doorsnee personal trainer of coach heeft weinig kennis over beweging tijdens en na de zwangerschap. Het komt niet aan bod in de reguliere sportopleidingen”, stelt Tinne. “We merkten dat ook in het aanbod voor zwangere vrouwen die preventief aan hun fysiek willen werken of voor jonge mama‘s die hun herstel willen bespoedigen: het is er niet of amper.”

Verzwakte spieren

Klanten zaten vaak met vragen. Wat mag wel of niet? Doe ik het wel juist? Eén ding is volgens de coaches zeker: stilzitten doe je voor en na je normaal verlopen zwangerschap best niet te lang. “Je kunt er heel wat problemen mee veroorzaken. Je spieren verzwakken, je bekken kan instabiel worden, je krijgt pijn in je rug of je begint slecht te slapen”, zegt Tinne. “Een aanbod dat specifiek aan die zaken iets wil doen, vind je in de ruime regio niet snel terug. Collega‘s mogen ons voorbeeld gerust volgen, want er zijn genoeg zwangere vrouwen die zoekende zijn. Onze eerste lessenreeks zit zelfs al helemaal vol.”

Vanaf 20 september begint een nieuwe reeks van acht lessen. “Er zijn al een aantal aanvragen ingediend, maar er is nog plaats. We beperken de groepen tot maximaal tien deelnemers, zodat iedereen voldoende persoonlijke aandacht krijgt.”

Sportinne werkt voor de lessen samen met Straffe Mama‘s, een project rond pre- en postnataal bewegen van Terry. De lessen vinden plaats bij Sportinne, in een gerenoveerde boerderij vlakbij het Heilig-Hartcollege op de Werftsesteenweg. Je kunt er ook voor een ruimer bewegingsaanbod terecht. “Bij ons sport iedereen: van vaders, moeders en kinderen tot studenten en topsporters”, laat Tinne weten.MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio