Janne geniet volop in de snelle rupsbaan, met mama Anneleen aan haar zijde, die eerder wat bedenkelijk lijkt te kijken. “Fantastisch initiatief, die prikkelarme uurtjes”, vinden allebei nochtans 

Janne geniet volop in de snelle rupsbaan, met mama Anneleen aan haar zijde, die eerder wat bedenkelijk lijkt te kijken. “Fantastisch initiatief, die prikkelarme uurtjes”, vinden allebei nochtans © JAA

Prikkelarm genieten op snelle rupsbaan en trage draaimolen

Schoten -

De draaimolen, snelle rupsbaan en andere attracties op de ‘grote’ julikermis klonken maandagnamiddag gedurende enkele uren opvallend minder lawaaierig dan anders. Ook de spots van de kramen schenen niet zo fel als gewoonlijk. “Zo konden de kinderen die met autisme of andere beperkingen kampen ook eens volop meegenieten”, vertelt initiatiefnemer schepen Iefke Hendrickx (N-VA).

Jan Auman

Dat de kermis eindelijk nog eens in vol ornaat op het Marktplein staat – nog tot en met dinsdagavond voor de fans – is in deze coronatijd op zich ook nog altijd (goed) nieuws. Schepen Charlotte Klima (N-VA), die naast cultuur bizar genoeg ook Kermissen in haar portefeuille heeft, en haar collega Iefke Hendrickx, onder meer bevoegd voor Jeugd en Welzijn, kwamen poolshoogte nemen.

Ze waren lang niet de enigen. Heel wat Schotense gezinnen met jonge kinderen hebben dit jaar duidelijk de kermis gekozen als vakantiebestemming. Plezier verzekerd en geen coronacertificaat nodig. Zelfs geen mondmasker, al wordt dat door organisator gemeente Schoten nog wel sterk aanbevolen en door de meeste bezoekers ook gedragen.

De schepenen Charlotte Klima en Iefke Hendrickx met Anneleen Janssens en haar kinderen Rune en Janne op de kermis van Schoten, die maandag heel bewust wat minder lawaai maakte als gebruikelijk.

De schepenen Charlotte Klima en Iefke Hendrickx met Anneleen Janssens en haar kinderen Rune en Janne op de kermis van Schoten, die maandag heel bewust wat minder lawaai maakte als gebruikelijk. © JAA

Rune en Janne

“Ik ben blij met die hoge opkomst”, zegt Charlotte Klima wanneer ze het aardig volgelopen plein overschouwt. “En zeker ook met deze ‘prikkelarme’ uurtjes die we de bezoekers dit jaar aanbieden in goede samenwerking met de foorkramers”, vult Hendrickx aan. Iefke Hendrickx bezoekt de kermis met haar zoon Roan, die zelf met autismespectrumstoornis kampt. De dertienjarige knaap heeft gelukkig niet zoveel last van het lawaai en de lichtflitsen die doorgaans al evenzeer bij de kermis horen als de heerlijk ruikende smoutebollen.

“Maar veel lotgenoten van Roan lijden daar wel onder en hun ouders blijven daardoor soms begrijpelijk weg van de kermis”, weet Hendrickx. Anneleen Janssens knikt. Anneleen is mama van Rune (10) en Janne (8).

“Rune heeft autisme en nog een aantal andere beperkingen. Janne is ook een ASS-kind, probeert om te gaan met ADHD, maar is daarnaast ook hoogbegaafd. Het zijn schatten van kinderen, maar het zijn ‘speciallekes’. Met hen naar een ‘normale’ en dus lawaaierige flitsende kermis trekken, is geen pretje. Het eindigt meestal met weglopen of de handen op hun beide oren zetten.”

Gust Commissaris, beheerder van de floche, zet de volumeschuif in zijn draaimolen enkele decibels lager.

Gust Commissaris, beheerder van de floche, zet de volumeschuif in zijn draaimolen enkele decibels lager. © JAA

Rupsbaan

Maar maandagmiddag, tijdens de prikkelarme uurtjes van Schoten kermis, spatte het plezier zo van de gezichtjes van Rune en Janne af. Er was ook opwinding toen Janne voor het eerst de snelle rupsbaan Number One uitprobeerde met haar mama naast zich in het wagentje.

“Dit zou ze anders nooit gedurfd hebben met die luide muziek en al dat licht. Nu geniet ook Janne volop, net als de andere kinderen want die blijven natuurlijk net zo goed welkom”, stelt Anneleen vast. “Ik dank de gemeente om dit mogelijk te maken en ook de begripvolle kermisexploitanten natuurlijk.”

Timothy Van Gorp van rupsbaan Number One: “Bij ons staan alle kinderen op nummer één.”

Timothy Van Gorp van rupsbaan Number One: “Bij ons staan alle kinderen op nummer één.” © JAA

“Ach we zetten die schuiven van onze geluidsinstallatie en lichtinstallatie graag wat lager. Iedereen moet zich goed voelen en plezier kunnen beleven op de kermis”, zeggen zowel Gust Commissaris, die met een brede glimlach de draaimolen gaande houdt en de kinderen nu en dan een ‘floche’ toestopt, als Timothy Van Gorp de man die de knoppen bedient van de rupsbaan en het treintje nu eens snel vooruit, dan weer snel achteruit laat glijden over de rails.

Aan de brede glimlach van Janne te zien, hebben zij het idee dat dit niet de laatste rit aan voor van Number One geweest zal zijn. Haar mama keek wat meer bezorgd toen de trein aan hoge snelheid bochten maakte. (jaa )

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio