© Nattida-Jayne Kanyachalao

Horeca moet partytenten voor 1 augustus verwijderen: “Gedoogperiode duurde lang genoeg”

Antwerpen -

Onvrede bij een aantal horecazaken op de Antwerpse Grote Markt. Ze plaatsten partytenten zodat hun klanten droog kunnen zitten maar riskeren nu een boete omdat dit niet volgens de regels is. “We snappen het probleem niet”, zegt Dimitri Vantomme van karaokebar Bonaparte. De stad wil de tenten tegen 1 augustus verwijderd zien. “We hebben een zeer ruime gedoogperiode voorzien, maar vanaf dan is het iedereen gelijk voor de wet.”

Elien Van Wynsberghe

“Het terrasreglement is niet nieuw”, zo zegt burgemeester Bart De Wever. “Een verbod op partytenten staat daar al lang in. Enerzijds vanuit het oogpunt van brandveiligheid, anderzijds in het kader van bijzondere weersomstandigheden zoals storm en onweer. Regel is dat de constructies snel en veilig moeten kunnen worden opgeborgen. Bij partytenten is dat niet mogelijk.”

Op de Grote Markt is men het niet eens met die logica. “We zitten hier met veel wind die van de Schelde komt en soms als een echte windhoos tussen de muren raast”, vertelt Dimitri Vantomme. “Parasols kunnen die hevige wind niet aan. Onlangs nog werd een man ingehaald door een parasol die was gaan vliegen. Veilig is dat ook niet. Je hebt ook veel oude luifelconstructies die je bij pakweg een brand niet meteen kan opbergen. Ik begrijp dus het probleem met partytenten niet.”

Vantomme hoopt alsnog dat de stad de partytenten verder zal gedogen. “Ik heb mijn tenten drie weken geleden aangekocht omdat ik ze bij iedereen zag staan. Een week later kreeg ik plots een herinneringsbrief van de stad waarin staat dat die nu de puntjes op de i wil zetten.”

Vantomme vraagt vooral om in dialoog te gaan. “De stad heeft al veel aanpassingen gedaan en zaken gedoogd voor de horeca in het kader van de coronacrisis. De uitbreiding van de terrassen heeft mij bijvoorbeeld al heel erg geholpen. Daar ben ik dankbaar voor. Maar ook deze partytenten maken een groot verschil. Ze zorgen ervoor dat we ondanks het slechte weer toch nog volk over de vloer krijgen. Want binnen willen mensen nog altijd liever niet zitten.”

Dimitri Vantomme

Dimitri Vantomme © Walter Saenen

Iedereen gelijk voor de wet

Maar het stadsbestuur heeft er voorlopig geen oren naar om weer soepel te zijn. “De gedoogperiode loopt al sinds 8 mei, sinds de heropening van de horeca”, aldus De Wever. “Op een bepaald moment stopt dit. Het is niet de bedoeling om mensen met GAS-PV’s te overladen maar iedereen is gelijk voor de wet en iedereen moet de regels respecteren.”

Vanaf 1 augustus zal de politie dus vaststellingen doen. “Daar kan dan een boete aan gekoppeld worden. De handhaving zal zoals steeds redelijk en binnen proportie gebeuren. We willen vooral dat de partytenten voor 1 augustus worden weggehaald.”

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio