De nieuwe glasbol van Igean; blauw én met een gedicht. 

De nieuwe glasbol van Igean; blauw én met een gedicht. © Igean

Groene glasbollen Igean kleuren blauw

Regio -

In de 26 gemeenten van het werkingsgebied van Igean verschijnen vanaf eind juli nieuwe glasbollen in het straatbeeld. De vertrouwde groene bollen in polyester maken plaats voor blauwe exemplaren die uit het duurzamere HDPE zijn gemaakt.

De keuze voor HDPE-bollen is om meerdere redenen duurzaam te noemen. De belangrijkste reden is het feit dat het materiaal voor 100 procent recycleerbaar is. Andere belangrijke eigenschappen zijn de kleur- en slijtvastheid.

Nog een opvallende vernieuwing is dat bollen niet langer een inwerpmond met zwarte rubberen flappen, maar een groene of witte inwerpklep uit HDPE hebben. Hierdoor wordt de glasbol beter afgesloten en dat zorgt ervoor dat mogelijke geurtjes ín de bol blijven hangen. Bovendien verhindert de klep dat insecten hun weg zoeken in de bol en zo het inwerpen bemoeilijken.

Een laatste reden om te kiezen voor andere kleppen is dat Igean vaststelde dat bij heel wat glasbollen de rubberen flappen werden weggesneden. Dat gaf niet alleen insecten en geurtjes vrij spel, maar gaf ook aanleiding tot heel wat sluikstort ín de glasbollen.

Met de nieuwe look en feel hoopt Igean ook het sluikstorten rond de glasbollen te ontmoedigen, want dat is nog altijd een groot probleem. Zo moet een aantal extra elementen op de bol de betrokkenheid verhogen. De QR-code bijvoorbeeld geeft regelmatig nieuwe informatie over het recyclageproces en een gedichtje zorgt ervoor dat de glasbol méér is dan een plek om afval te deponeren.

Volgend jaar gaat de intercommunale trouwens nog een stap verder in het personaliseren van de glasbolsites en zullen inwoners hun bollen een eigen toets kunnen geven.

Voor alle duidelijkheid: aan de praktische werking verandert er niets. Igean is de intercommunale voor afval die actief is in het hele arrondissement Antwerpen, dus de dertig gemeenten van Essen tot Boom en van Zwijndrecht tot Zandhoven.

(bar)

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio