© Jeroen Hanselaer

COLUMN. Hoogstraten heeft een streepje meer

Guy Van Nieuwenhuysen

Hoogstraten-Turnhout: 2-1! Dat mailt mijn Hoogstraatse collega Ronny met enig leedvermaak. Het gaat niet over voetbal. Dat interesseert zowel Ronny als mij maar matig. 2-1 verwijst naar het aantal sites dat is erkend als Unesco-Werelderfgoed. Turnhout mag al twintig jaar pronken met het als werelderfgoed erkende begijnhof, maar Hoogstraten heeft naast het begijnhof ook Wortel-Kolonie, dat de stad als Unesco-Werelderfgoed kan uitspelen.

Ik hoop vurig dat 2-1 een tussenstand is, maar de kans dat dit de eindstand wordt, is veel groter. Unesco is erg zuinig op zijn erkenningen. De zeven Koloniën van Weldadigheid - vijf in Nederland, twee in ons land - dongen in 2018 al eens mee naar die erkenning, maar grepen ernaast. De eigenheid van enkele koloniën, waaronder die van Merksplas, bleek te zeer aangetast om de internationale jury te overtuigen.

We hadden er nochtans alles aan gedaan. Ik mocht in 2017 met een vijftigkoppige Nederlands-Belgische delegatie meereizen naar het hoofdkantoor van Unesco in Parijs. Dat zo’n grote groep een aanvraag zou komen indienen, hadden ze daar nooit eerder meegemaakt. Het Vlaamse deel van de delegatie gooide een geheim wapen in de strijd: Lieven Van Gils. Helaas maakte ook dat geen indruk op de jury. Zelfs niet toen Van Gils beloofde Bootjesven in te duiken als de Koloniën zouden worden erkend.

Terwijl Van Gils zoekt naar de zwembroek die hij speciaal voor die gelegenheid heeft gekocht, vraag ik me af of we in Turnhout toch nog iets kunnen vinden dat werelderfgoedwaardig is. Er schiet me niet meteen iets te binnen. We vragen onze vrienden uit Hoogstraten beter om een pact te sluiten, zodat we ons beider werelderfgoedsites toeristisch kunnen uitspelen. Want voor een toerist uit pakweg China of Japan maakt het niet uit of dat in Hoogstraten of Turnhout ligt.

MEER OVER Kempens Bekeken

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio