© atv

Schilde legt hulplijn in naar Rochefort: “Vrachtwagen vol huishoudtoestellen voor Ardennen”

Schilde/Rochefort -

Maandag is een inzamelactie gestart van huishoudtoestellen die de gemeente Schilde op 2 augustus naar het door de overstromingen getroffen Rochefort en meer bepaald deelgemeente Jemelle wil vervoeren. Het werd meteen een grote toeloop in Den Bieshof bij de begraafplaats.

Jan Auman

De oproep van de gemeente tot solidaire giften, is duidelijk niet in dovemansoren gevallen. De lokalen van Den Bieshof staan al na één dag aardig volgestapeld met allerlei elektrotoestellen.

Marc Peeters was de eerste om onder meer een stofzuiger te brengen. Die werd dankbaar in ontvangst genomen door burgemeester Dirk Bauwens en vrijwilligers Lieselot Van Asbrouck en Rosette Coppens. 

Marc Peeters was de eerste om onder meer een stofzuiger te brengen. Die werd dankbaar in ontvangst genomen door burgemeester Dirk Bauwens en vrijwilligers Lieselot Van Asbrouck en Rosette Coppens. ©  JAA

“Maar er kunnen er nog veel meer bij. Elke dag van 13 tot 18 uur kunnen de mensen hier nog heel deze week terecht om hun apparaten te schenken. Onze vrijwilligers testen alle toestellen eerst even uit want we willen de zwaar getroffen inwoners van Rochefort niet met rommel opzadelen. Maar goed werkende kleine huishoudelektro komt daar nu heel goed van pas. Dat heeft collega-burgemeester Corinne Mullens (MR) me zelf verzekerd”, aldus burgemeester Dirk Bauwens (N-VA).

De toeloop was groot

De toeloop was groot © JAA

Jemelle

Dat de Schildenaren precies een hulplijn leggen met Rochefort, heeft te maken met Dirk Verdyck. De man was tot voor kort smid met atelier aan de Veldlei in ’s-Gravenwezel, deelgemeente van Schilde. “Hij vond de liefde in de Ardennen en woont nu met zijn vriendin in Éprave, een andere deelgemeente van Rochefort. Zij bleven gelukkig gespaard van grote schade. Maar hun familieleden in Jemelle, dat helemaal onderliep, kregen wel de volle laag”, vertelt zijn kameraad Frank Vekemans, huisschilder en vrijwillig brandweerman in Schilde. Hij vervoerde zelf ook al heel wat bijeengezochte spullen naar de Ardennen.

Oud-Schildenaar Dirk en de hele gemeenschap van Jemelle zijn blij met de hulp uit Schilde, zo weet Vekemans. En het zou wel eens een grote zending kunnen worden die arbeiders van de gemeente begin volgende week zullen vervoeren naar Rochefort.

Opvallend: bij de mensen die op de eerste dag toestellen kwamen schenken, waren ook heel wat niet-inwoners van Schilde. Marc Peeters uit Wijnegem bijvoorbeeld kwam als eerste nog voor 13 uur aandraven met een halve huisraad: een stofzuiger, grill, stoomreiniger en nog wel wat toestellen met een snoer. “Echt goed materiaal. Ze werken allemaal nog”, verzekert hij.

Eenzelfde boodschap bij Hans Bert Van Hove en zijn zoon Bram uit Ekeren, die onder meer hun oven en ijskast kwamen brengen. “Voor de inzameling in onze eigen buurt waren we te laat. Knap dat Schilde op eigen houtje ook iets organiseert. We dragen graag bij”, aldus vader en zoon Van Hove.

Vader en zoon van Hove.

Vader en zoon van Hove. © JAA

Trappist van Rochefort

Burgemeester Dirk Bauwens dankt iedereen die iets kan leveren en zeker ook de vrijwilligers die voor het onthaal van de schenkers en de opslag van de elektrotoestellen instaan, zoals Lieselot Van Asbrouck en haar moeder Rosette Coppens.

Ook Ludo Bisschops en Karin Enghoen uit Sint-Job kwamen wat brengen voor Rochefort.

Ook Ludo Bisschops en Karin Enghoen uit Sint-Job kwamen wat brengen voor Rochefort. © JAA

“Elke middag staan zij en andere vrijwilligers hier paraat. Misschien moet ik hen achteraf maar eens op een trappist van Rochefort trakteren. Lekker bier is dat. Zelf ken ik niemand in de getroffen streek, al was ik kort voor de zondvloed wel in het Groothertogdom Luxemburg op bezoek in Vianden, waar mijn ouders verbleven op een camping. Ook daar heeft het hard geregend, maar pas nadat we er al vertrokken waren.” ( jaa)

Huishoudtoestellen voor Rochefort zijn nog de hele week welkom van 13 tot 18 uur in Den Bieshof, naast de Sint-Guibertuskerk op het Kerkplein van Schilde.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio