©  Victoriano Moreno

Bus-en tramhokjes worden uitgerust met wifi en andere slimme technologie

Antwerpen -

JCDecaux gaat als nieuwe concessiehouder de 940 wachthuisjes aan bus- en tramhaltes in een digitaal jasje steken. Eind dit jaar moeten de eerste wachthuisjes uitgerust zijn met draadloos internet en andere slimme technologie zoals infopanelen. Er worden ook op verschillende plekken groendaken en zonnepanelen geïnstalleerd.

De stad Antwerpen telt in totaal 940 wachthuisjes aan tram- en bushaltes. De stad was al eigenaar van 87 van dergelijke wachthuisjes en kocht de overige 853 begin dit jaar over van Clear Channel, het bedrijf dat de huisjes beheerde. Daarvoor trok het stadsbestuur 2,7 miljoen euro uit.

Het contract met Clear Channel loopt eind dit jaar af en dus ging de stad Antwerpen op zoek naar een nieuwe beheerder. Dat is JCDecaux geworden die nu de opdracht krijgt om de wachthuisjes uit te rusten met slimme technologie, groendaken en zonnepanelen.

“De wachthuisjes worden opgewaardeerd”, zegt Claude Marinower (Open Vld), schepen van Openbaar Domein en Innovatie. “Zo zullen ze niet enkel dienen als ruimte om te schuilen voor regen of wind, maar bieden ze ook extra dienstverlening naar reizigers en burgers. Denk bijvoorbeeld aan wifi, infoschermen en sensoren voor dataverzameling, met respect voor de geldende privacyregels uiteraard. Samen met JCDecaux bekijken we nog welke wachthuisjes welke uitrusting krijgen. Eind dit jaar moeten de eerste wachthuisjes aangepast zijn.”

 jas

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio