Vooral zaterdagavond liep het uit de hand in de tent van de motorcross. 

Vooral zaterdagavond liep het uit de hand in de tent van de motorcross. ©  kma

Burgemeester teleurgesteld over ‘coronalosheid’ op motorcross

Pulderbos -

De Zandhovense burgemeester Luc Van Hove (CD&V) is teleurgesteld over de manier waarop afgelopen weekend met de coronaregels werd omgesprongen op de VLM-motorcross in Pulderbos. Vooral zaterdagavond in de late uren gingen er volgens sommigen alle remmen los. De organisatie ontkent met klem onregelmatigheden.

Kristin Matthyssen

De burgemeester uitte zijn frustraties op sociale media. “In persoonlijke naam”, benadrukt hij. “Al maanden, dag in dag uit, proberen we de coronacijfers in onze gemeente beheersbaar te houden. We begeleiden bedrijven, horecazaken, verenigingen en organisatoren van evenementen. Vandaar ook dat we meer en meer opnieuw toelaten. Maar telkens onder de strikte voorwaarden, opgelegd door onze overheden”, schrijft Van Hove. “Groot was echter mijn verbazing vast te stellen dat de organisatie en de bezoekers van de motorcross blijkbaar nooit gehoord hebben van afstand houden, mondmaskers, zittend consumeren, enz. Corona bestond voor hen precies niet meer. Alles kon en mocht.”

De opkuis van het terrein aan de Kleinheide maandag. 

De opkuis van het terrein aan de Kleinheide maandag. ©  kma

De burgemeester hoopt dat een en ander geen gevolgen zal hebben voor de organisatie van Pulderbos-kermis, de veeprijskamp en de Molenfeesten. “Gaat dat daar ook zo zijn? Wat als binnen tien dagen de besmettingscijfers in Pulderbos sterk stijgen?”

Zijn post op sociale media lokte heftige reacties uit. Maar op foto’s van de fuif zaterdag die op de website van een gespecialiseerd motorcrossfotograaf staan, blijkt wel degelijk dat de situatie niet oké was. Het lijken beelden van een traditionele Pulderbos-kermis. Bezoekers dansen, met pintjes in de hand, dicht op elkaar gepakt door de tent. “Ik ben er zelf niet geweest, maar ik had een aantal reacties gekregen dat alle tafels aan de kant waren geschoven voor een goed fuifje”, zegt Van Hove. “De cijfers in onze gemeente zijn momenteel nog gunstig. We overleggen volop met de cafébazen over Pulderbos-kermis, dat volgens de huidige regels van het overlegcomité georganiseerd zou kunnen worden.”

Chris Van Erk, voorzitter van de organiserende club MC De Kempen, begrijpt de commotie niet. ”Wij hebben alle coronaregels uitgevoerd zoals vooraf met de gemeente en de politie besproken. Twee agenten van politiezone Zara waren de klok rond, zelfs ’s nachts, op het terrein aanwezig. Foto’s? Mensen kunnen alles manipuleren om ons in een verkeerd daglicht te stellen. De situatie zoals omschreven klopt gewoon niet. Er is geen fuif of feestje geweest. Wij begrijpen niet waar die verhalen vandaan komen.”

Op sociale media reageren sommige bezoekers dat de politie zelf geen mondmasker droeg. Maar mondmaskers waren enkel in de tent verplicht als je je bestelling ging halen. Die regels hingen uit en werden ook omgeroepen.

Over het hele weekend gespreid kwamen er zo’n tweeduizend mensen naar de Kleinheide.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio