Voorzitter van Horeca Mechelen, Christian Michiels: “Ik denk dat bijna iedere horecabaas in Mechelen volk zoekt.” 

Voorzitter van Horeca Mechelen, Christian Michiels: “Ik denk dat bijna iedere horecabaas in Mechelen volk zoekt.” © Dirk Vertommen

Horeca en onderwijs in Mechelse regio zoeken dringend volk

Regio -

Onze economie lijkt zich stilaan te herstellen. Vooral de arbeidsmarkt lijkt te herleven. Volgens de vacaturesite Indeed zijn er weliswaar nog altijd minder vacatures dan voor de coronapandemie, maar er zijn ook sectoren waar er een opmerkelijke stijging is. Een daarvan is de horeca, waar er 34,7% meer openstaande jobs zijn dan voor de coronapandemie. Maar hoe zit dat in onze regio?

Ward Bosmans

Hoewel het herstel lijkt ingezet, doet België het over het algemeen wel slechter dan onze buurlanden. In ons land zijn er ondanks de positieve signalen nog steeds 14,1% minder vacatures dan voor de pandemie. In Nederland zijn er inmiddels al 8,2% meer vacatures dan voor de lockdown.

 

 © rr

Toch zijn er in ons land een aantal sectoren die erboven uitsteken. Vooral tandheelkunde, onderwijs en de horeca doen het zeer goed. Voor het onderwijs gaat het volgens Indeed om een stijging met 40,6% ten opzichte van februari 2020.

Hamid Riffi, adjunct directeur van het Mechelse Scheppersinstituut: “Ik denk dat de meeste scholen in onze regio een aantal vacatures hebben die ze dringend moeten invullen.”

Hamid Riffi, adjunct directeur van het Mechelse Scheppersinstituut: “Ik denk dat de meeste scholen in onze regio een aantal vacatures hebben die ze dringend moeten invullen.” © rr

“Een percentage kan ik er niet opplakken”, zegt Hamid Riffi, adjunct directeur van het Mechelse Scheppersinstituut. “Maar het klopt wel dat er in het onderwijs behoorlijk wat vacatures zijn. In onze school gaat het concreet om drie openstaande jobs die tegen september moeten ingevuld worden. Ik zie daar enkele redenen voor. De kinderen van de eerste kampeerouders komen nu naar het middelbaar onderwijs. Dat zorgt voor een grote instroom. Anderzijds is het ook zo dat steeds meer leerkrachten minder uren willen werken. Ze willen meer ruimte voor zichzelf of meer tijd voor hun gezin. Dat betekent dat er dus heel wat bijkomende uren vrijkomen. Ik denk dat de meeste scholen in onze regio een aantal vacatures hebben die ze dringend moeten invullen.”

Voor de horeca loopt de stijging van het aantal vacatures zelf op tot 34,7% ten opzichte van de periode voor de coronacrisis. In deze sector gaat het volgens Christian Michiels, voorzitter van Horeca Mechelen om een inhaalbeweging. “Door de lockdown zijn veel mensen die in de horeca werken serieus gaan nadenken. Een deel van hen heeft in die periode voor een job gekozen in een andere sector. Daardoor is er nu overal een tekort aan personeel. Of het echt om 34% gaat weet ik niet, maar het probleem is ernstig. Ik denk dat bijna iedere horecabaas in Mechelen volk zoekt. We hebben zelfs al een onderhoud gehad met de VDAB en in augustus starten we met een actie om zo veel mogelijk van die vacatures op te vullen.”

”De vijver droogt in sneltempo op”, zegt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen.

”De vijver droogt in sneltempo op”, zegt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen. © Joren De Weerdt

Ook bij de KMO’s bereikt men opnieuw het tewerkstellingsniveau van voor de crisis. Dat blijkt uit een studie van HR-dienstverlener SD Worx. Op het vlak van aanwervingen doen de Belgische KMO’s het in juni 2021 beter dan in vergelijking met de voorbije twee jaren. SD Worx noteert een stijging met 1,2% ten opzichte van december 2020. Voor België zitten we nu weer op het niveau van tewerkstelling van vóór de crisis en voor Vlaanderen zitten we al beter dan in november 2019. Volgens Voka Mechelen-Kempen moet één op de vier bedrijven in onze regio zelfs het werk al uitbesteden aan een ander bedrijf door een tekort aan personeel. “Het tekort aan handen kan een rem zetten op de groei van onze bedrijven. Vier jaar geleden kon een bedrijf in de provincie Antwerpen gemiddeld uit negen kandidaten kiezen voor één vacature. Nu zijn er dat nog maar zes. De vijver droogt in sneltempo op”, zegt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio