Raymond Roelands schreef boek over jarige kerk.  

Raymond Roelands schreef boek over jarige kerk.  © evdw

Sint-Jozef Hoogboom viert 150ste verjaardag

Kapellen -

“150 jaar Sint-Jozef Hoogboom” is de titel van een nieuw boek van Raymond Roelands, uitgegeven door de Kerkraad en de vzw Hobonia. In september wordt de verjaardag officieel gevierd.

Raymond Roelands, voorzitter van de kerkraad en erevoorzitter van de culturele Heemkring Hobonia, is vooral blij dat de restauratie van de kerk eindelijk zo goed als afgerond is. Sint-Jozef straalt weer zoals in zijn hoogdagen.

Veel informatie over de kerk was in de loop der tijden verloren gegaan. Oorlogsgeweld en het nonchalant bijhouden van data lukte niet altijd zo goed. “Eind 1983 trof ik in de pastorie een grote kast aan vol met papieren en documenten. Stap voor stap heb ik dat allemaal geïnventariseerd en gerangschikt. Maar het resultaat kwam goed van pas bij verschillende restauratiewerken”, legt Roelands uit.

Baron Osy de Zegwaart

“De baron zette zich honderdvijftig jaar geleden in voor het bouwen van een kerk op zijn grond. In september 1871 was er de eerstesteenlegging en begin 1873 was de nieuwe parochiekerk een feit. Bij de oprichting van de kerk werden de ramen voorzien van eenvoudig glas. In 1899 werden die vervangen door brandglasramen, ontworpen door de Antwerpse firma Stalins en Janssens. De meeste van die glasramen werden tijdens de Tweede Wereldoorlog genoeg vernield. De beschadigde ramen kregen daar waar nodig opnieuw gewoon glas ingeplant”, geeft Raymond Roelands mee.

Dankzij de originele ontwerpen kon men de glasramen restaureren

Dankzij de originele ontwerpen kon men de glasramen restaureren © evdw

Een eerste grote restauratie bestond erin om de oorlogsschade zo goed als mogelijk ongedaan te maken. Roelands : “Er moesten nieuw klokken en banken komen, maar vooral de brandglasramen moesten worden hersteld. Het inventariseren van de kerkdata vroeg wel een grote inzet, maar loonde. Omdat we de oorspronkelijke ontwerpen van die glasramen hadden teruggevonden, konden we ze volledig restaureren.”

Prins Willem-Alexander

De Sint-Jozefkerk blijft nog altijd een grote aantrekkingskracht te hebben. “Daar zorgt niet alleen de kerk voor, maar ook de groene omgeving. Voor de pandemie hadden we per jaar tussen de vijftig en zestig huwelijken. We kregen ook hoog bezoek. In 2002 was de huidige koning van Nederland hier. Toen het ex-lief van de toenmalige Prins Willem-Alexander huwde, was hij een van de meest opgemerkte gasten”, herinnert zich Raymond Roelands.

Zondag 19 september wordt de 150ste verjaardag officieel gevierd. Het boek 245 blz. kan worden besteld via Raymond Roelands 0478-30.63.22 en Michel Michielsen 0474.39.83.34. Tot 15 augustus 37 euro, daarna 42. Erik Vandewalle

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio