Claudia Herie en Caro Deckers laden een volgende lading in om naar Wallonië te brengen. 

Claudia Herie en Caro Deckers laden een volgende lading in om naar Wallonië te brengen. © rr

Caro en Claudia mobiliseren half Niel: “Nog altijd plaatsen waar ze amper hulp hebben gezien”

Niel, regio -

“Er zijn nog altijd plaatsen waar ze nog maar weinig hulp hebben gezien. En nu heeft het noodweer in het zuiden van ons land weer toegeslagen. Er is nood aan hulp op dit eigenste moment.” Dat getuigt Caro Deckers uit Niel. Ook vanuit Hemiksem en Boom vertrokken er al hulpkonvooien en poetsploegen van vrijwilligers.

Zelf is ze met haar vriend de voorbije week al een viertal keer over en weer gereden met hulpgoederen en heeft ze zowat half Niel gemobiliseerd. Haar schoonouders doen hetzelfde in Willebroek. Dorpsgenoot Claudia Herie pikte ook haar karretje hier graag bij aan.

“De zaterdag na de waterramp zijn we een eerste keer richting Pepinster gereden”, steekt Caro van wal. “Omdat we nog geen zicht hadden op waaraan precies nood was, hadden we onze camionette alvast volgeladen met poetsgerief. Ter plaatse konden we vaststellen dat er inderdaad al kleding met hopen was. Met de poetsproducten waren ze op dat moment ook niet veel omdat er nog geen zuiver water was om schoon te maken. Wél aan verzorgingsproducten zoals zeep, shampoo, maandverband en pampers, drinkbaar water en (dieren)voeding. Daar focussen we ons nu op.”


 

 © rr

“Als je ter plaatse gaat, zie je toch schrijnende toestanden. De voorbije week waren er nog altijd plaatsen waar ze toen amper of nog geen hulp hadden gezien. Als je dan de oproep hoort dat het beter is geld te storten, kan ik dat toch moeilijk vatten. Die mensen hebben nu op dit eigenste moment voor allerlei praktische zaken hulp nodig. Ze kunnen niet zomaar eventjes in hun auto springen en naar de winkel gaan.”

Ze blijft daarom spullen inzamelen. “Ik ben wel blij verrast door de grote solidariteit van de Nielenaren. Ze brengen niet alleen spullen die ze nog staan hebben, maar gaan zelfs speciaal winkelen om goederen te kopen waar specifiek nood aan is. Ook verschillende zelfstandigen en marktkramers droegen al hun steentje bij met dozen babyvoeding, eten voor de dieren, fruit en zo meer. Het is alleen jammer dat het vanuit gemeentelijke hoek windstil blijft. Elders hoor je gemeenten die al mee op de kar zijn gesprongen, hier zit er niet veel beweging in. Wars van alle politiek zouden zij toch het goede voorbeeld mogen geven en sneller in actie schieten.”

Politiecontroles

De jongedame post in de FB-groep ‘Ge ze van Niel’ geregeld updates met een lijstje van spullen waar er nood aan is. “Zolang er plaatsen zijn waar hulp nodig is, wil ik dit aanhouden. Op de weg ernaar toe zijn er nu wel veel politiecontroles. Als je kan aantonen dat je met goederen op weg bent die écht nodig zijn, lukt het wel.”

Hemiksem en Boom

Ook in Hemiksem kwam er al een grote solidariteitsgolf op gang. Een team van vrijwilligers, op initiatief van Vooruit Hemiksem, trok de voorbije week al enkele keren richting Pepinster met goederen en om mee te gaan opruimen en poetsen. In Boom deed vzw Geef armoede geen kans Rupelstreek hetzelfde.

Bart Roggeman

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio