© ATV

Aartsmoeilijke ‘super roll’ bezorgt freestylejetskiër Niels Willems uit Viersel Europees goud

Viersel -

Vierselaar Niels Willems (25) heeft afgelopen weekend in het Poolse Warta zijn Europese titel in het jetski Pro Freestyle verlengd. Hij is nu ook leider in de Wereldseries. Willems’ pupillen van zijn trainingscenter Milestone Training leefden allemaal mee.

Kristin Matthyssen

Niels Willems was maandag nog onderweg naar huis. In de zevende hemel, want hij keert vanuit Warta in Polen terug met dubbele winst. Niels pakte de titel van Europees kampioen 2021 en neemt tegelijk de leidersplek in de ranking van de World Series.

Niels Willems in actie. De tricks die hij doet zijn ronduit spectaculair. 

Niels Willems in actie. De tricks die hij doet zijn ronduit spectaculair. ©   willems

Wat Seppe Smits in het snowboarden is, is Niels met de jetski. In de freestylediscipline draait het niet om het snelste racen, maar om de meest spectaculaire stunts of tricks. Niels woont vlakbij het Albertkanaal in de Watersportlaan en is nog altijd lid van de Viersel Waterski Club. Hij is al enkele jaren professioneel jetskiër en reist de wereld rond, maar door Covid-19 was dat in 2020 niet mogelijk.

Niels Willems geeft een interview.  

Niels Willems geeft een interview.  ©  rr

“Ik greep in 2019 voor het eerst Europees goud in Parijs. Vorig jaar was er geen EK. Ik bleef dus eigenlijk titeldrager. Nu heb ik mezelf opgevolgd”, vertelt Niels.

In Polen maakte hij het verschil met een feilloze uitvoering van de super roll, een aartstechnische trick die wereldwijd slechts door drie jetskiërs wordt uitgevoerd in competitie. “Ik behoorde tot de favorieten, maar het bleef heel spannend, want de concurrentie was zwaar. Omdat dit Europees kampioenschap ook deel uitmaakte van de eerste manche in de World Series, deden er ook andere jetskiërs uit de top-5 van de wereld mee. De volgende manche voor de World Series is op Lake Havasu in Arizona in de Verenigde Staten in oktober. In januari 2022 vindt de derde en laatste manche in Thailand plaats.”

Jonge handtekeningenjagers. 

Jonge handtekeningenjagers. ©  willems

Of hij nu in quarantaine moet? “Nee. Ik heb een negatieve test moeten voorleggen. Jetski is ook geen contactsport, met helm en pak.”

En zeggen dat zijn voorbereiding niet eens ideaal was. “Ik rijd sinds vorig jaar voor een nieuw team. Normaal zou de technieker vanuit Japan naar België zijn gekomen om mijn jetski op punt te stellen. Maar dat ging niet door corona, dus moesten alle onderdelen eerst naar Japan worden verzonden en nadien alles naar België getransporteerd worden.”

Zijn ouders kwamen in Polen mee supporteren. “Zij reizen naar al mijn wedstrijden mee en zijn mijn trouwste fans. Al zijn er ook heel wat vrienden en mensen die in mijn trainingscenter komen oefenen die de wedstrijd thuis op hun gsm volgden, heb ik gemerkt. Alles was live te bekijken.”

De tribunes in Polen. 

De tribunes in Polen. ©  rr

Precies een jaar geleden opende Niels Willems zijn eigen sportcentrum Milestone Training aan zijn ouderlijk huis in de Watersportlaan. Sportadepten en atleten-in-spe kunnen er hun persoonlijke mijlpalen verzetten. De profatleet is zelf een serieuze spierbundel. Ondanks de pech met de coronamaatregelen draait zijn centrum prima. Wie wil er nu geen les krijgen van een Europees kampioen? Of Willems soms spijt heeft dat jetski geen olympische sport is? “Dat is inderdaad jammer, maar ik verwacht niet dat daar verandering in komt. De Olympische Spelen met groen imago zal niet gauw gemotoriseerde sporten toelaten.”

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio