© robin utrecht

Aantal nieuwe besmettingen neemt af in Mechelse regio, 91% van de volwassenen is gevaccineerd

Regio -

Het aantal nieuwe bevestigde besmettingen met het coronavirus is de afgelopen week opnieuw wat afgenomen in het arrondissement Mechelen. In bijna alle gemeenten werden er minder positieve tests afgelegd. De ziekenhuiscijfers blijven dan weer min of meer op gelijke hoogte.

Stijn Van de Sande

In de periode van zaterdag 17 tot zaterdag 24 juli werden er in het arrondissement Mechelen 363 nieuwe bevestigde coronabesmettingen vastgesteld. Dat blijkt uit de cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. De week voordien waren dat er nog 459. Het aantal bijkomende positieve tests nam dus af met ruim 20%. Sinds het begin van de coronacrisis anderhalf jaar geleden, testten al iets meer dan 23.000 mensen positief. Dat getal is wel een onderschatting van het werkelijke aantal besmettingen.

In tien van de twaalf gemeenten in onze regio ging het aantal besmettingen omlaag. Dat was onder meer het geval in Mechelen, waar het aantal gevallen zakte van honderd naar tachtig. In Lier werden er nog 69 besmettingen geregistreerd en in Heist-op-den-Berg legden 41 mensen een positieve tests af. In Putte verdubbelde het aantal besmettingen net niet: van tien naar negentien. In Sint-Katelijne-Waver werden dan weer 37 besmettingen geregistreerd. Vorige week waren dat er negentien.

Incidentie overal boven 100

De incidentie, het aantal besmettingen omgerekend naar 100.000 inwoners en berekend over een periode van twee weken, is nu overal hoger dan honderd. Lier steekt met kop en schouders boven de rest uit. Omgerekend zijn er maar liefst 506 besmettingen. Heist-op-den-Berg telde er 327 en ook Duffel (277) en Berlaar (273) tellen een hoog aantal besmettingen per 100.000 inwoners. Mechelen heeft een incidentiewaarde van net geen tweehonderd en Willebroek scoort het laagst met omgerekend 114 besmettingen.

 

 ©  rr

De ziekenhuiscijfers lijken wat te stagneren, al is het aantal mensen dat door een coronabesmetting in een ziekenhuis ligt in de provincie Antwerpen wel gestegen. Op vrijdag 23 juli lagen er 42 patiënten in het hospitaal. Een week eerder waren dat er nog 32. Het aantal mensen dat verzorging krijgt op de dienst intensieve zorgen is wel gezakt: van twaalf naar negen. Ook het aantal mensen dat aan de beademing moet evolueerde gunstig: van vijf naar vier.

Het aantal volwassenen dat minstens deels gevaccineerd werd, lijkt zijn plafond ongeveer bereikt te hebben. 255.101 volwassenen in onze regio werden minstens één keer gevaccineerd. Dat is 91,02% van alle 18-plussers. In de vaccinatiecentra worden nu vooral tweede prikken gezet en komen ook de jongeren onder achttien jaar aan de beurt. Over alle leeftijden bekeken heeft onze regio nu een vaccinatiegraad tussen de 75 en 80%. Puurs-Sint-Amands en Bornem steken er bovenuit met meer dan 80%. In Mechelen en Willebroek werd ongeveer 70% gevaccineerd.

MEER OVER Coronavirus