Voorzitter Patrick Geysels van vzw Warme Gloed bij de aanhangwagen vol mondmaskers voor Gambia. 

Voorzitter Patrick Geysels van vzw Warme Gloed bij de aanhangwagen vol mondmaskers voor Gambia. © rr

Warme Gloed zendt 64.000 mondmaskers naar Gambia: “Vierde golf rolt zich er uit”

Hallaar -

vzw Warme Gloed uit Hallaar (Heist-op-den-Berg) kreeg van de Leuvense firma Xpect 64.000 mondmaskers om naar Gambia te verzenden. “De vierde coronagolf is er zich volop aan het uitrollen. De nood aan medisch materiaal is hoog”, zegt voorzitter Patrick Geysels van Warme Gloed.

Kristof Van Rompaey

In 2014 bracht Patrick Geysels samen met Leo Haeseldonckx en Leo Swolfs brandweerwagen ‘Sjareltje’ naar Gambia. Om fondsen te werven voor volgende acties, werd twee jaar later vzw Warme Gloed gesticht. Intussen hielp de vzw onder meer een school in Kunting aan zonnepanelen.

“Er zijn ook leraarskamers gebouwd, de keuken is gerenoveerd en vrij recent zijn er toiletten en douchen voor vrouwen gebouwd”, zegt Patrick. “We verscheepten ook al een ziekenwagen naar ginder en net voor het offerfeest konden we nog aan vijftig gezinnen voedselpakketten uitdelen. Ter plaatse wordt alles geregeld door de Moobeta Foundation.”

In 2014 ging ook al de afgedankte brandweerwagen ‘Sjareltje’ van de brandweer van Merksplas richting Gambia. 

In 2014 ging ook al de afgedankte brandweerwagen ‘Sjareltje’ van de brandweer van Merksplas richting Gambia. ©  ram

Warme Gloed heeft al een eerste lading medisch materiaal naar Gambia verzonden, van mondmaskers en beschermingsschorten tot gezichtsbescherming en latex handschoenen. “Door een wereldwijd containerprobleem zat er op die zending meer dan een maand vertraging”, zegt Patrick. “De vierde golf rolt zich momenteel uit in het land, dus de nood is echt wel hoog. Om als patiënt geholpen te worden, moet je er zelf latex handschoenen meebrengen om aan zorgkundigen of dokters te overhandigen. Schrijnend.”

Waterput

De schenking van 64.000 mondmaskers door de Leuvense firma Xpect komt voor Warme Gloed en de plaatselijke partners als geroepen. Patrick haalde de lading afgelopen vrijdag op. “Tweeëndertig dozen met telkens tweeduizend stuks erin: een aanhangwagen nokvol”, zegt hij. “Dinsdag vertrekt alles normaal per container richting Gambia. Misschien is het een druppel op een hete plaat, maar als de medewerkers in de medische posten al materiaal hebben, zou het al een hele vooruitgang zijn. En natuurlijk zou het helpen als iedereen wat meewerkt. Er zijn nog behoorlijk veel non-believers.”

Brandweerwagen ‘Sjareltje’ in Gambia.

Brandweerwagen ‘Sjareltje’ in Gambia. © rr

Samen met vzw Humasol en met financiële steun van KV Mechelen-sponsor Afas, zou Warme Gloed zich ook ontfermen over de aanleg van een waterput met waterleidingsnetwerk in Kunting. “Maar de studenten die daaraan zouden werken, kregen door corona geen toestemming om naar Gambia af te reizen. Dat is nu uitgesteld tot 2022”, zegt Patrick.Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio