Bert Gabriëls. ©  Het Nieuwsblad

Verklapt-comedian Bert Gabriëls is jurist en humorist: “Ik verzamel oude gazetten”

Ravels -

Bert Gabriëls zorgt morgen dinsdag in Ravels voor leven in De Brouwerij. De comedian, woonachtig in Battel (Mechelen) is tegenwoordig fulltime oudejaarsconferencier en jurist.

Stefan Laenen

Voor al uw komische of juridische bijstand slechts één adres: Bert Gabriëls, gediplomeerd comedian en jurist. “Ik ben weer fulltime jurist, tot eind augustus”, bevestigt Gabriëls. “Door corona was mijn agenda plots behoorlijk leeg en er moet natuurlijk brood op de plank komen. Daarnaast ben ik altijd dolgraag jurist geweest, alleen viel dat lange tijd niet te combineren met optreden. Deze zomer werk ik nog volle bak als jurist, maar treed ik ook al twee tot drie keer per week op. Dat is nog niet spelen op kruissnelheid, maar ik merk dat het een zekere focus vereist van mezelf. Het zijn geen jobs die je op automatische piloot kan uitvoeren. Van vakantie is voor mij dus deze zomer in de verste verte geen sprake. Hoewel het ogenschijnlijk twee stielen zijn die mijlenver uit elkaar liggen, is dat toch niet zo. Er zijn meer raakvlakken dan je zou vermoeden. Zowel een comedian als een jurist zijn met taal bezig, en in het beste geval zoeken ze allebei naar een oplossing.”

Naar welke oplossingen zoekt een comedian dan?

Bert Gabriëls: “Naast grappig zijn, is het ook de taak van een comedian om bepaalde maatschappelijke zaken eens van de andere kant te bekijken. En als je jezelf in een ander perspectief plaatst, liggen de oplossingen soms voor het grijpen. Corona heeft vooral nadelen, maar het grote voordeel van zo’n pandemie is wel dat we allemaal gedwongen werden ons leven te bekijken vanuit een ander perspectief.”

Jij bleef ondanks corona optreden?

“Ik kreeg de kans om mijn tweede Oudejaarsconference uit te zenden via Radio 1, via Streamz en via RTV en ATV. Hoewel ik al deze media ontzettend dankbaar ben voor de kans die ze mij gaven, is een studio nooit hetzelfde als een live publiek. Een comedian brengt zijn grappen en zijn boodschap voor een hoop volk. Het publiek is een essentieel onderdeel van ons vak. Een voorstelling groeit vaak onderweg. Met reacties die ik krijg en voel, zowel de positieve als de negatieve, ga ik daadwerkelijk aan de slag.”

Schreef je het voorbije jaar nieuw materiaal?

“Voor een leek valt het misschien amper te bevatten, maar met een oudejaarsoverzicht ben je eigenlijk een jaar zoet. En er komt sowieso een derde Oudejaarsconference, dus daar ben ik al oppervlakkig mee bezig. Dat betekent dat ik elke dag twee kranten lees, en dan met een maand vertraging ook nog eens alle afgedankte gazetten van de bibliotheek. Als ik een artikel of een foto zie waarvan ik vermoed dat die bruikbaar kan zijn, bewaar ik die netjes in een van de vele bakjes in mijn werkkamer. Vanaf september begin ik dan voluit te bedenken en te schrijven. Een onpraktische kant van een oudejaarsconferencier is dat hij dus een hele berg oud papier verzamelt. In januari en februari hou ik dan grote kuis en zet ik wekelijks dozen vol gazetten buiten (lacht).”

Een dikke week geleden deelde je in Botaniek, de Mechelse kruidentuin, het podium met drie collega’s. Ook dat was een openluchtvoorstelling?

“Klopt, en het fijne was dat ik de affiche mocht samenstellen. Ik koos voor Xander De Rycke, omdat ik hou van zijn grappen. Voor Joost Van Hyfte, omdat hij heel veel energie in een groot publiek kan gooien. En voor Bart Cannaerts, omdat die nu toevallig uit de buurt is. (lacht) Nee nee, ik vind het alle drie ongelooflijk sterke comedians, de top van ons circuit. In Nederland voel ik tussen cabaretiers soms wat onderhuidse nijd en afgunst. In Vlaanderen speelt dat nauwelijks, wij komen allemaal uit hetzelfde nest (lacht).”

Wat mogen we verwachten in Ravels?

“Een mix van oud en nieuw materiaal. Het jaar is half, dus blik ik zeker al eens kort terug op wat ons de voorbije maanden in 2021 al is overkomen. Weet je, zo’n oudejaarsconference is echt mijn ding. Het is een prima excuus om het zowel over politiek, het klimaat en K3 te hebben in dezelfde minuut (lacht). Ik weet eigenlijk niet goed of ik ooit in Ravels ben geweest. Ik maak me sterk dat ik elke gemeente en elke gehucht in Vlaanderen ken. Maar voor Ravels schiet me niet direct een herinnering voor de geest. Ik verwacht dus vooral zelf veel van Ravels!”

Verklapt met Bert Gabriëls op dinsdag 27 juli in de Brouwerij in Ravels. Let op: de voorstelling is gratis, maar registreren is verplicht via www.verklapt.be

www.bertgabriels.be
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Verklapt