©  Nattida-Jayne Kanyachalao

Wortel-Kolonie moet nog even wachten op erkenning als werelderfgoed: pas maandag beslissing

Wortel -

In Wortel-Kolonie (Hoogstraten) stond zondagnamiddag alles in gereedheid om te klinken dat het domein opgenomen zou worden in de werelderfgoedlijst van Unesco. Dat gebeurde niet, want het werelderfgoedcomité heeft de beslissing daarover uitgesteld naar maandag.

Het was een kleine anticlimax voor de aanwezigen toen vanuit China, waar het werelderfgoedcomité deze week vergadert, het bericht kwam dat Wortel-Kolonie nog iets langer geduld moet oefenen.

“Niks aan te doen”, zegt directeur Philippe De Backer van Kempens Landschap, de beheerder van Wortel-Kolonie. “De agenda van het werelderfgoedcomité heeft zes uur achterstand opgelopen. Daarom zou het grootste deel van de wereld de zitting midden in de nacht moeten volgen en dus is de beslissing over Wortel uitgesteld.”

 

 ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

“Normaal gezien heeft dat geen invloed op de erkenning”, zegt Philippe De Backer. “25 jaar geleden behoorde Wortel-Kolonie tot de honderd meest bedreigde erfgoedsites ter wereld. Dat maakt een vermelding op de lijst van Unesco werelderfgoed nog unieker.”

LEES OOK: Tweede keer, goede keer voor Wortel-Kolonie: België krijgt er twee sites Werelderfgoed bij

Zwembroek

Ook Kolonie-ambassadeur en voormalig Hoogstratenaar Lieven Van Gils vindt het uitstel jammer. “Iedereen die hier was, keek uit naar een feestelijk moment. Het is alsof je aftelt naar Nieuwjaar, maar dat om middernacht de kurk op de champagnefles blijft. Dit uitstel toont aan dat een erkenning tot Unesco werelderfgoed geen beslissing is die snel wordt genomen. Het nominatiedossier is negen jaar geleden opgestart. Een dag langer wachten, maakt dus niet zo veel uit.”

 

 ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

Lieven Van Gils had beloofd dat hij in Bootjesven in Wortel-Kolonie zou duiken als de erkenning officieel in orde is. “Ik heb geen zwembroek meegenomen. Drie jaar geleden bij de vorige nominatie had ik dat wel gedaan en dat bracht geen geluk. Er komt nog wel een gepast moment waarop ik mijn belofte in Bootjesven nakom”, zegt hij. (ram)

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio