Tris Segers van Klimaan en Xavier Cloetens van Plogging Mechelen namen de kajak om zwerfvuil uit het Keerdok te halen. 

Tris Segers van Klimaan en Xavier Cloetens van Plogging Mechelen namen de kajak om zwerfvuil uit het Keerdok te halen. © Stijn Van de Sande

Klimaan en Plogging Mechelen maken Keerdok proper: “Statiegeld invoeren zou een hele verbetering zijn”

Mechelen -

Organisaties Klimaan, Plogging Mechelen en verschillende enthousiaste vrijwilligers gingen zondag het Keerdok op om zwerfvuil op te ruimen. Daarnaast werden er ook handtekeningen verzameld voor een petitie van Canal It Up. Met de petitie wil de organisatie het invoeren van statiegeld op plastic flesjes en blikjes op de politieke agenda zetten.

Stijn Van de Sande

Er kon zondag niet alleen gezwommen worden in het Keerdok in Mechelen. Bezoekers konden ook gratis met een kajak of supboard het water op. In ruil moesten ze onderweg wel zwerfvuil uit het water halen. De actie was een initiatief van Klimaan en ook Plogging Mechelen deed mee. Zij beseffen maar al te goed hoe groot het probleem van zwerfvuil is. Sinds oktober werd er in de Dijlestad al 6 ton afval bij elkaar ‘geplogd’.

“Met de actie willen we niet alleen sensibiliseren en het Keerdok opruimen, we verzamelen ook handtekeningen”, zegt Tris Segers van Klimaan. “We sluiten ons aan bij de petitie van Canal It Up. Deze Brusselse organisatie gaat met kajaks het water op om afval op te ruimen. Met hun petitie willen ze het invoeren van statiegeld op plastic flesjes en blikjes op de politieke agenda laten zetten. Voor het Brussels en Waals parlement zijn daar slechts 1.000 handtekeningen voor nodig, maar voor het Vlaams parlement hebben we er 15.000 nodig.”

Politieke moed

Volgens Xavier Cloetens van Plogging Mechelen zou het invoeren van statiegeld heel wat zwerfvuil vermijden. “Tot 50% van het vuil dat we verzamelen tijdens het ploggen zijn flesjes en blikjes. Als we dat aandeel drastisch kunnen verminderen, zijn we zeker op de goede weg. Maar daar is politieke moed voor nodig. In verschillende landen zoals Duitsland en Denemarken werd het statiegeld al ingevoerd. We vragen aan onze politici om dat voorbeeld te volgen.”

Vrijwilligers Nancy Verreth, Marc Van Buggenhout en hun dochter Liesl gingen met de kajak op zoek naar zwerfvuil in het water. “We reizen regelmatig naar Noorwegen, waar het statiegeld al ingevoerd werd”, zeggen ze. “Daar zie je bijna geen flesjes of blikjes op straat liggen. Het werkt dus. We hebben de petitie dan ook ondertekend. Zelf vinden we het erg belangrijk om bewust met ons afval om te gaan. We sorteren heel strikt en we doen geregeld mee aan opruimacties zoals deze.”

Cloetens hoopt dat er in de toekomst nog meer mensen zo zullen denken. “Het is voor iedereen veel aangenamer om te leven in een omgeving zonder zwerfvuil. Daarom zijn we blij dat steeds meer mensen zich inzetten om het vuilnis, dat achtergelaten wordt door een kleine minderheid die het voor iedereen verpest, op te ruimen. We zien dat bij het ploggen, maar ook bij de kajaks die je gratis kan huren in hotel Van der Valk om zwerfvuil uit het Keerdok en de Binnendijle te halen. Die blijven erg populair.”

Nancy Verreth, Marc Van Buggenhout en hun dochter Liesl namen deel aan de opruimactie.

Nancy Verreth, Marc Van Buggenhout en hun dochter Liesl namen deel aan de opruimactie. © Stijn Van de Sande

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio