De hulpgroep vanuit Mortsel zal Esneux blijven steunen. 

De hulpgroep vanuit Mortsel zal Esneux blijven steunen. © RR

Mortselaren ruimen puin in Ardennen: “Niemand kende elkaar maar de solidariteit was groot”

Mortsel -

Een groep uit Mortsel en omgeving ging afgelopen week drie dagen puin ruimen in het Waalse dorpje Esneux. Deze solidariteitsactie ontstond na een kleine oproep op Facebook. “Dit wordt iets blijvends. We hopen mee te helpen tot bij de heropbouw. Dit kan ons, in Vlaanderen, ook overkomen, en dan hebben wij de hulp nodig.”

Filip Spoelders

De gevolgen van de natuurramp in de Ardennen leidde tot een golf van solidariteit vanuit Vlaanderen. In Mortsel ontstond er een vriendengroep uit deze ellende. Kort na de overstromingen lanceerde Nathalie Helsen in de Facebookgroep ‘Meegeef Mortsel’ een oproep om te gaan. “Als hulpverlener kreeg ik het buikgevoel dat ik moest gaan helpen. Het Rode Kruis riep op om te wachten maar ik lag er ’s nachts wakker van. Door me gericht te informeren, ontdekte ik plaatsen waar geen hulp was.”

“Eerst wou ik alleen vertrekken maar ik deed een oproep in de Facebookgroep ‘Meegeef Mortsel’. Meer mensen sloten zich aan.” Nathalie had ondertussen een lokale contactpersoon gevonden in het Waalse Esneux waar alle hulp welkom was. “Ik heb geen moment getwijfeld. Deze mensen zijn onze buren en mogelijk hebben wij in de toekomst met dit leed te maken.”

Plaatselijk crisiscentrum

Eén van de eerste personen die zich aansloot was Sven Van Caimere. Met zijn ervaring in de bouwsector coördineerde hij het werk van de Mortselse groep ter plaatse. “Ik ben woensdag op verkenning geweest. Op donderdag en vrijdag volgden de anderen. Het speciale was dat niemand van ons de anderen op voorhand kende. Maar de solidariteit was meteen erg groot. Samen met de lokale contactpersoon beslisten we om een plaatselijk crisiscentrum in te richten om daar het werk te verdelen. Er was een ploeg die de materialen op straat zette en een ploeg die ging poetsen. Ik denk dat we tachtig kubieke meter aan beschadigde spullen op de straat hebben gezet.”

Volledige inboedels werden in de straten van Esneux gezet.

Volledige inboedels werden in de straten van Esneux gezet. © RR

De hulp kwam van overal. “Bij een 86-jarige dame hebben we haar huis ontruimd terwijl twee jongeren uit Gent in haar tuin bezig waren en mensen uit Waregem binnen zoveel mogelijk spullen lieten opdrogen.” Ook Mieke Van Berendoncks uit Boechout ging mee. “We zagen hallucinante situaties. Mensen hun hele inboedel lag op straat, dit is schrijnend. Onderweg zagen we caravans in de kruinen van de bomen hangen.”

Terug gaan helpen

Na drie dagen bouwt de groep een rustperiode in, maar de inwoners van Esneux mogen nog hulp vanuit Mortsel verwachten. Nathalie: “Onze WhatsApp-groep draait en we houden elkaar op de hoogte. Over een goede week trek ik waarschijnlijk terug naar Esneux”, geeft Nathalie aan.

Volgens Sven mogen ze snel een nieuwe takenlijst verwachten. “De inwoners moeten nu zorgen dat de spullen op straat weggevoerd worden. Daarna gaan we over naar fase twee. Bijvoorbeeld het opnieuw naar binnen dragen van bepaalde toestellen die zijn geschonken. Donderdag of vrijdag zouden de lokale bewoners een aangepaste werklijst klaar hebben. We zijn een zeer veelzijdige groep die blijft bestaan. Vanuit mijn functie in de bouw wil ik zeker nagaan hoe we later structureel kunnen helpen bij heropbouw.”

Geïnteresseerden kunnen zich aansluiten via de Facebookgroep ‘Meegeef Mortsel’.
Meer nieuws uit stad en rand

citta

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio