©  Reuters, RR

Antwerps CD&V-parlementslid loopt mee in Pride in Hongarije: “Het was een protestmars, en dat was nodig”

Boedapest, Antwerpen -

Tienduizenden mensen liepen zaterdag mee in de ‘Budapest Pride’ in Hongarije. De optocht van holebi’s trok dit jaar tal van buitenlandse politici en activisten aan, onder wie een delegatie Vlaams Parlementsleden, zoals Antwerpenaar Orry Van de Wauwer (CD&V), die ook zelf homo is. “Ja, het is nodig om ons hier ter plaatse bondgenoot te tonen van iedereen die gelijke rechten eist voor holebi’s.”

“Stel jezelf geen optocht met praalwagens en een stoet vol blije, dansende mensen voor”, zegt Orry Van de Wauwer vanuit Boedapest. “Deze Pride is niet zoals we die in Antwerpen of Brussel kennen, waar we de vrijheid voor LGBTQ’s kunnen vieren. Nee, hier in Hongarije is de Pride weer naar de basis moeten gaan. Het was een protestmars, en dat was nodig.”

Orry Van de Wauwer wordt als Belgisch politicus geïnterviewd. “Ons land kan een geloofwaardige voortrekker zijn.” 

Orry Van de Wauwer wordt als Belgisch politicus geïnterviewd. “Ons land kan een geloofwaardige voortrekker zijn.” ©  RR

De Hongaarse premier Viktor Orbán kwam recent in opspraak met een verbod op het promoten van homoseksualiteit en geslachtsverandering, dat kaderde in wetgeving die pedofilie zwaarder wil bestraffen. Zelf verklaart Orbán dat hij juist pro gelijke LGBTQ-rechten is, en dat zijn wetgeving draait om de vrije keuze van ouders inzake de seksuele opvoeding van hun kind. Maar Europees was er meteen veel kritiek op zijn beleid. De Europese Unie startte een rechtszaak tegen de regering van Orbán, omdat ze de nieuwe wet discriminerend vindt en vindt dat die ingaat tegen de Europese waarden van verdraagzaamheid en individuele vrijheid.

Daarom werd de Budapest Pride ook heel politiek. Vanuit heel Europa trokken er tal van delegaties heen om een statement te maken. “We zijn met zes parlementsleden van CD&V, N-VA, Vooruit en Groen”, zegt Antwerpenaar Orry Van de Wauwer, Vlaams volksvertegenwoordiger voor CD&V. Er waren ook een paar Brusselse politici, en Europees parlementslid Assita Kanko (N-VA).

 

 ©  REUTERS

“Vorig jaar had de Budapest Pride 20.000 deelnemers, dit jaar zouden het er 50.000 zijn”, zegt Van de Wauwer. “Ook heel veel hetero’s, politici en activisten uit heel Europa willen hun steun betuigen aan de holebigemeenschap, écht tonen: jullie staan niet alleen.”

“Dat is heel erg nodig nu. Niet alleen om tegenkanting te laten horen tegen die nieuwe wet, maar ook op het beleid van Orbán in het algemeen, dat hoe langer hoe meer vrijheidsbeperkend is. Het was helemaal geen gewone Pride zoals wij die intussen kennen, met blije, dansende mensen. Het was echt een protestmars, zoals de oorspronkelijke Prides dat ook waren. Niet het vieren van vrijheid, maar het opkomen voor vrijheid.”

 

 ©  EPA-EFE

Het gaf Van de Wauwer daar in Boedapest “een prachtig gevoel”, zegt hij. “Een activiste die ik ontmoette, begon te huilen, gewoon omdat we daar aanwezig waren om haar en vele anderen een hart onder de riem te steken. Indrukwekkend.”

Ook Assita Kanko ontmoette een meisje dat moest huilen, schreef ze op Facebook: “Ik kon het niet helpen haar een knuffel te geven en voelde het snikken tegen mijn borst. Ze zei niets, maar wat duidelijk is, is dat het op dit moment oké is om te zijn wie je bent. Daar gaat deze mars over.”

 

 ©  RR

Er was een kleine tegenbetoging, maar de politie leidde alles in vreedzame banen. Na de mars had de delegatie uit België nog een diner met diplomaten en activisten. “Dit is voor de duidelijkheid geen zending betaald door het parlement”, zegt Van de Wauwer. “Iedereen is hier op eigen kosten, omdat we hier willen zijn. Ons land kán ook een geloofwaardige voortrekker zijn, onze vooruitstrevendheid (België is sinds 2003 het tweede land ter wereld, na Nederland, waar mensen van hetzelfde geslacht burgerlijk kunnen trouwen, red.) is internationaal onze kracht. En dat kan over de partijgrenzen heen.” (SyMa)

Vastgoed

Jobs in de regio